Main menu:

Site search

Categories

Tags

Blogroll

Logistiek managers zijn te lief

Op 10 mei mag ik weer les geven voor de geweldige EMLog-opleiding van de vereniging Logistiek management. De opleiding voor toekomstige logistieke en supply chain managers. We maken ze daar slagvast en toekomstbestendig. dat is hard nodig want logistieke mensen zijn te lief.

Op Logistiek.nl schrijft Walther Ploos van Amstel daaroverwww vandaag:

Het is al weer het laatste blok met als thema: organisatie en verandering. Wat ga je doen met meer dan 5.000 pagina’s theorie, 24 dagen in de collegebankjes en een afstudeerproject?

Ik ben de hekkensluiter van EMLog. Ik spreek over ‘Hoe overleef je als logistiek manager?‘. Dat thema had natuurlijk het eerste college van EMLog moeten zijn, maar de vLm is bang dat de studenten dan alsnog naar huis hollen. Mijn boodschap is ook vrij hard: meer dan de helft overleeft niet! Logistiek managers falen vaak…

Competenties
Wat je allemaal moet weten, is genoegzaam bekend. Als logistiek manager moet je met je management nadenken over het ondersteunen van nieuwe product-markt combinaties met een perfecte logistiek. Bedrijven werken steeds meer in allianties. Wie zijn de beste partners en hoe manage je zo’n netwerk?

Succes in de markt wordt niet langer alleen maar bereikt door fabrieken efficiënter te maken. Het klantgericht, duurzaam en met oog voor de risico’s navigeren is minstens zo belangrijk. Plannen is steeds belangrijk geworden. Rekenen aan kosten en risico’s, en dan echt goed doorrekenen van meerdere scenario’s, is een basisvaardigheid.

ICT is meer dan alleen weten hoe ERP werkt. Ontwikkelingen als augmented reality, intelligent agents, iPads en RFID-tags bepalen de logistieke toekomst.
Als logistiek manager moet je bovenal logistieke innovaties kunnen invoeren. Mensen blijven anders dezelfde logistieke beslissingen en daarmee kom je niet verder.

Te lief voor collega’s
Als logistiek manager sta je niet alleen. Je hebt collega managers bij inkoop, verkoop en productie. Logistieke mensen zijn vaak nog te lief voor hun collega managers. Logistieke problemen zitten overal in de keten; van zand tot klant. Maar, jij wordt uiteindelijk op de servicegraad aangesproken.
Dan moet je soms jouw collega’s van verkoop ferm aanspreken over hun vraagvoorspelling. Of de inkoper op zijn lage-prijs gedrag. Of de product manager op het steeds introduceren van nieuwe producten, waardoor jij met volle magazijnen blijft zitten met oude producten.

Die collega’s zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen en proberen kritiek op hun functioneren te neutraliseren.

Hoe word ik een rat?
Konkelen, streken uithalen en samenzweren zijn in bedrijven de dagelijkse praktijk. Wie spant met wie samen? Wie manipuleert wie, waartoe en hoe?
Vertrouw je op de formele verhoudingen, op het ‘nette’ spel, dan kom je bedrogen uit. Beslissingen komen niet alleen tot stand door rationele afwegingen van voor- en tegenargumenten. Het ondergrondse politieke machtsspel, is minstens even belangrijk. Als je daarvoor geen oog hebt, dan kun je veranderen tot je ‘een ons weegt’, zonder resultaat.

Joep Schrijvers schreef al bijna 10 jaar geleden een geweldig boek; ‘Hoe word ik een rat?’. Dat boek ligt op het nachtkastje bij honderdduizenden collega’s. Daar kunnen echt geen 5.000 pagina’s EMLog-literatuur tegenop.

Ik vraag altijd aan de deelnemers van EMLog wie ‘Hoe word ik een rat’ heeft gelezen… het antwoord is teleurstellend. Dan begin je de wedstrijd met een achterstand; 1:0 voor je collega’s.

Bron:

http://www.logistiek.nl/blogs/artikelen/id415-Logistieke_mensen_zijn_te_lief.html

Write a comment