Aanbieders deelscooters en -fietsen in Amersfoort zijn niet tevreden

Sinds 2021 vestigen zich vier aanbieders van elektrische deelscooters en deelfietsen in Amersfoort: GO Sharing, TIER, Bird en Check. GO Sharing heeft onlangs laten weten de stad te verlaten.

Gebruik blijft achter bij andere gemeenten

De aanbieders van deelscooters en -fietsen in Amersfoort zijn niet tevreden. Het gemiddeld aantal ritten per voertuig per dag ligt in Amersfoort relatief laag, aldus de aanbieders. De stad is te klein voor dit aantal, aldus de aanbieders. Dit blijkt uit een recente evaluatie van de gemeente Amersfoort.

Het lage gebruik kan twee oorzaken hebben. Er was een groot aantal aanbieders actief in de stad met fietsen (GO, Bird, Tier, Dott) en later ook twee deelscooteraanbieders (GO en Check). Door karakteristieke eigenschappen van de gemeente Amersfoort op het gebied van dichtheid, demografische kenmerken als leeftijd en inkomen.

Overlast

Overlast is een terugkerend item als het gaat over deelfietsen en deelscooters. In de lokale media zijn vooral de brandstichtingen een terugkerend item geweest. De meldingen die bij de gemeente binnenkomen gaan vooral over hinderlijk parkeren. Van het AmersfoortPanel ervaart 62% overlast.

Tevreden gebruikers

Gebruikers blijken tevreden over deelscooters: zij besparen tijd en de helft van de respondenten maakt minder gebruik van eigen auto. Verreweg de meesten (87%) zijn (zeer) tevreden over de deelscooters of -fietsen.

Respondenten gebruiken deelvervoer vooral omdat het tijd bespaart (94%), ze zelf niet over een fiets of scooter beschikken (78%), het plezier geeft (73%) en milieuvriendelijk is (50%). De respondenten vinden het bij de keuze van een aanbieder belangrijk dat voertuigen in de buurt beschikbaar zijn (circa 85%) en dat ze niet te duur zijn (circa 65%).

Bron: Gemeente Amersfoort

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW