Start bouw van Amsterdamse XXL stadshub in de haven

Vrijdag j.l. mocht ik aanwezig zijn bij een feestelijke mijlpaal voor Amsterdam Logistic Cityhub. De eerste paal is in de grond geslagen. Hiermee is de bouw van Nederlands eerste XXL logistieke stadshub met meerdere verdiepingen door bouwer Vrolijk officieel van start gegaan. De Amsterdam Logistic Cityhub is naar verwachting in het laatste kwartaal van 2022 volledig operationeel.

Wim Beelen, ondernemer en bedenker van de vernieuwende last mile oplossing stelt: “Dit is een moment waar we erg naar uitgekeken hebben. Mijn visie wordt nu werkelijkheid. Elke millimeter is uitgedacht. Bedrijven van de toekomst hebben hier alle ruimte om te groeien op manieren die niet eerder mogelijk waren. Ik ben ontzettend trots.”

Amsterdam Logistic Cityhub is ontworpen om de stedelijke last mile te verkorten en moet een oplossing bieden aan de toenemende drukte en gebrek aan ruimte in en rondom de stad. Met meer dan 220.000 m2 ruimte en bijzondere locatie aan het Noordzeekanaal (ook voor de aanvoer voor producten) en de ringweg A10, biedt de stadshub ruimte voor zero-emissie transport over land en water in de Amsterdamse regio.

Het is de schaal die het project in Amsterdam bijzonder maakt, beaamt ook Sven Bertens, hoofdonderzoeker bij vastgoedadviseur JLL Nederland: ‘De schaal is uniek. In andere steden zullen de komende jaren vergelijkbare logistieke centra aan de stadsranden verrijzen, maar die zijn wel minder groot. In veel steden is die kleinere schaal ook nodig, want grote kavels zijn beperkt beschikbaar.’

Het nieuwe circulaire logistieke centrum in het havengebied van Amsterdam, ALC, biedt niet alleen een duurzame oplossing voor de toenemende logistieke belasting van de stad, maar komt ook tegemoet aan het groeiend tekort aan parkeerplaatsen. In de toekomst kunnen mensen hun auto parkeren op de 1.700 parkeerplaatsen in het 24/7 geopende en beveiligde logistieke centrum.

Amsterdam Logistic Cityhub en VolkerWessels Bouwmaterieel hebben een overeenkomst gesloten waarmee Volker Wessels de primeur heeft de allereerste gebruiker te zijn. VolkerWessels Bouwmaterieel neemt in totaal ruim 14.000 m2 in. Daarbij maakt het gebruik van de hal, opslagruimte gevaarlijke stoffen, kantoorruimte, parkeerplaatsen en de kadefaciliteiten.

 

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW