Steve Jobs (1955-2011)

Apple topman Steve Jobs is op 56-jarige leeftijd overleden. Jobs legde twee maanden geleden zijn functie neer als CEO van Apple, het bedrijf dat hij mede oprichtte en sinds 1996 leidde. Hij kampte al lange tijd met ernstige gezondheidsklachten.

Apple noemt Steve Jobs op de website “een visionair en een creatief genie. Steve laat een bedrijf na dat alleen hij had kunnen bouwen, en zijn geest zal altijd de basis van Apple blijven.”

God is my Apple

Gisterenavond nog installeerde Bram moeiteloos mijn nieuwe iPhone. Al weer mijn derde op rij. De iPhone ligt hier op de kamertafel, naast mijn MacBook Air en iPad. Trouwe reisgenoten.

Wij zijn lid van dat bijzondere genootschap van Applefans. Wij branden niet, maar ‘toasten’, wij hebben geen Powerpoint, maar Keynote, geen Windows, maar Lion, geen programma, maar een app en we hebben al helemaal geen pc, maar een Mac. Steve Jobs was onze held en zijn speeches volgden wij als ware het sharia’s.

Als wij plaatjes draaien op dansfeesten is Apple onze norm. De MacBooks bepalen het beeld in de DJ-booth. Je koppelt je MacBook aan de mixer en ‘off you go’. Waar je vroeger maar 120 platen mee kon nemen, daarna 600 cd’s, kun je vandaag alle tracks en samples van de wereld gebruiken in je DJ-set. En straks haal je die tracks snel nog even ‘live’ binnen van de iCloud. Je kunt je feest helemaal afstemmen op de ‘crowd’. Niet je platenkoffer bepaalt de avond, maar de fans op de dansvloer. In een column over de supply chain van de DJ schreef ik ‘travel light: God is my Apple!’.

De beste supply chain

Behalve inspirerende techniek gaf Steve Jobs ons ook de beste supply chain van de wereld. Apple staat in 2011 voor vierde jaar nummer 1 in de Supply Chain Top 25 van AMR Research.

Apple wordt geprezen om de voortgaande innovatie in producten en processen. De supply chain van Apple is afgestemd op de regelmatige introductie van nieuwe producten. Van de iPad, de jongste telg van de Apple-familie, zijn er inmiddels meer dan 3 miljoen verkocht, vooral in de Verenigde Staten. De supply chain volgde moeiteloos de enorme vraag naar iPads.

De experts van AMR zijn onder de indruk van hoe Apple erin slaagt snel productievolumes van hardware en software op- en af te bouwen. Apple heeft volledige controle over alle strategisch belangrijke partners binnen de supply chain van MacBooks, iPhones en Ipads. Het resultaat: meer omzet en meer marge.

Dat zijn inspirerende lessen voor supply chain professionals en onze jonge studenten.

Een groot vernieuwer

Steve Jobs, en zijn Apple, betekenden een revolutie op het speelplein van onze eigen, persoonlijke informatietechnologie. De Amerikaanse president Obama zei in een reactie dat Steve Jobs ”een van Amerika’s grootste vernieuwers is. Hij veranderde ons leven, zette een hele industrie op zijn kop en zorgde ervoor dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt”.

Precies dat is wat ik me van Steve Jobs zal blijven herinneren.

Walther Ploos van Amstel.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW