Wat vinden Amsterdammers van drones?

De gemeente Amsterdam de Politie Eenheid Amsterdam lieten OIS onderzoek doen naar Het oordeel van Amsterdammers over het gebruik van drones. Dat oordeel is afhankelijk van waarvoor en door wie drones worden ingezet.

Amsterdamse respondenten zijn het meest positief over de inzet van drones voor (eerste) hulpverlening en het controleren van infrastructuur. Andere toepassingen waar de Amsterdammers positief over zijn, zijn opsporing van vermiste personen, spoedbezorging van medicijnen en opsporing van verdachte personen. Respondenten noemen als voordeel dat drones kunnen helpen om het overzicht te bewaren en informatie kunnen verzamelen bij incidenten of gevaarlijke situaties. Het gebruik van drones is volgens sommige respondenten snel, goedkoop en makkelijk, in vergelijking met bijvoorbeeld het gebruik van een helikopter.

Het minst positief zijn ze over de inzet van drones voor eigen vermaak, sport, het maken van foto’s en films voor privégebruik en post- of pakketbezorging.

Privacyschending wordt door de Amsterdamse respondenten het vaakst genoemd als nadeel van het vliegen met drones. Daarnaast wordt genoemd dat het gebruik van drones gevaarlijk kan zijn (77%). Tot slot noemen de respondenten dat drones overlast veroorzaken doordat ze de rust verstoren (67%) en veel geluid maken (51%). De meesten (82%) zouden zich storen wanneer iemand met een drone rondom hun huis zou vliegen.

De meeste panelleden zijn niet bekend met de regelgeving over drones (67%) en de gebieden waar niet zonder vergunning met een drone gevlogen mag worden (68%). Vier op de tien (41%) respondenten willen meer weten over drones. Van hen willen de meesten meer weten over de regelgeving over drones, wie drones kunnen gebruiken, waarvoor drones gebruikt kunnen worden en de risico’s van het gebruik van drones.

Bron: OIS

1 Comment

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW