Wat zijn de resultaten van de praktijktest elektrisch transport Albert Heijn, DAF en Simon Loos?

Vier jaar geleden startten Albert Heijn, DAF trucks nv, TNO en Simon Loos een unieke praktijktest: de DKTI* proeftuin elektrisch transport. In deze proeftuin werden elektrische testtrucks, prototypetrucks en fastchargers intensief ingezet om te ondervinden hoe Albert Heijn-winkels zo stil en schoon mogelijk bevoorraad kunnen worden. De testfase is afgerond en de data zijn geanalyseerd.

De inzet van elektrische en hybride trucks brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo heeft deze proeftuin Albert Heijn, DAF trucks nv, TNO en Simon Loos geleerd dat het energieverbruik sterk verschilt van rit tot rit en afhankelijk is van onder andere omgevingstemperatuur, voertuiggewicht, gemiddelde snelheid en manier van rijden. Ook de communicatie tussen voertuig en laad-infrastructuur is technisch complex. Tenslotte spelen de chauffeurs een sleutelrol bij de invoering en acceptatie van elektrische trucks.

Het energieverbruik bepaalt hoever de truck kan rijden en hoelang deze na iedere rit aan de snellaadpaal moet staan. De uitkomsten van de proeftuin neemt Albert Heijn mee in de verdere verduurzaming van het transport en plannen voor de toekomst. Transporteur Simon Loos: “Meten is weten, maar testen is het beste”.

Bron: Albert Heijn

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW