Geen vollere vrachtwagens zonder digitalisering

Nu we steeds meer kapitaal in vrachtwagens steken, groeit de noodzaak om die meer en beter in te zetten. Digitalisering stelt transportbedrijven in staat om de bezettings- en beladingsgraad en daarmee de ‘overall transport effectiveness’ te vergroten.

Tijdens het online ITT-event op 3 juni geef ik samen met kopstukken uit transport, klanten en partners van Trimble meer tekst en uitleg.

De investeringen in het wagenpark nemen de komende jaren flink toe. Nu kost een standaard vrachtwagen circa 150.000 euro, maar een elektrische vrachtwagen zit rond de 500.000 euro en een waterstof-truck rond de 900.000 euro. Met andere woorden: transportbedrijven worden een kapitaalintensief bedrijf. Vroeger was de chauffeur de grootste kostenpost, maar dat wordt straks de truck. Zeker als we ooit autonoom rijdende vrachtwagens op de weg toelaten.

Overall Transport Effectiveness

In andere kapitaalintensieve bedrijven zoals in de industrie, wordt gestuurd op ‘overall equipment effectiveness’ (OEE): hoeveel procent van de capaciteit wordt winstgevend gebruikt? Die capaciteit staat in principe 24 uur per dag en 7 dagen per week ter beschikking. In de industrie wordt daarom vaak gewerkt in 3- en soms zelfs 5-ploegendiensten. Als in een fabriek de OEE omlaag gaat naar 80 procent, gaan alle alarmbellen rinkelen. Dat is niet het geval in de transport sector. Sterker nog: in Europa ligt de ‘overal transport effectiveness’ (OTE) ver onder de 15 procent. Dat is inclusief verladers met eigen vervoer. We laten dus 85 procent van onze dure investeringen onbenut.

Bezettingsgraad verhogen

Hoe krijgen we de bezettingsgraad van onze vrachtwagens omhoog? Een oplossing is het zoeken naar aanvullende segmenten. Neem een bloemenvervoerder die misschien twee maanden in het jaar heel erg druk is. Dan kan het handig zijn om een segment erbij te zoeken met een complementair seizoenspatroon. Misschien kan de bloemenvervoerder in de kerstperiode groente en fruit vervoeren richting supermarkten. Sommige vervoerders hebben hun bezettingsgraad al weten op te krikken. Er zijn bijvoorbeeld vervoerders die overdag levensmiddelen naar supermarkten brengen en ’s nachts pakjes brengen van fulfilmentcenters naar de sorteercentra van PostNL.

Wie op zoek wil naar aanvullende segmenten, heeft allereerst data nodig over de bestaande operatie. Alleen wie precies weet hoe de bestaande capaciteit wordt benut, kan op zoek naar aanvullende activiteiten. Activiteiten die extra omzet en extra winst opleveren. Bij grote professionele logistiek dienstverleners worden de vrachtwagens al 14 tot 16 uur per dag ingezet. Die zitten op een OTE van 60 procent. Er is bij veel transportbedrijven nog veel ruimte voor verbetering.

Beladingsgraad verhogen

Wie zijn OTE wil verhogen, zal ook naar de beladingsgraad moeten kijken. Een vrachtwagen die leeg rondrijdt, levert een negatieve bijdrage aan de winstgevendheid. De beladingsgraad verhogen kan door meer samen te werken met andere transportbedrijven, maar ook door in zee te gaan met online transportplatforms als Sennder en Quicargo. Wie transportcapaciteit overheeft, kan via die platforms snel een extra transportopdracht vinden.

Daarvoor is data nodig. Waar is het voertuig? En hoelang mag de chauffeur nog rijden? En wat zit erin? Het is verbazend hoe weinig informatie we daarover hebben. We hebben vooraf vaak geen idee of een vrachtwagen leeg of vol is. Pas tijdens het laden weten we hoeveel getransporteerd moet worden. Dat maakt het lastig om te communiceren met collegavervoerders of transportplatformen over het uitwisselen of aannemen van transportopdrachten. Zonder digitalisering wordt het een stuk lastiger om zowel de bezettingsgraad als de beladingsgraad te verhogen.

Doe het voor de maatschappij

Er is nog een belangrijk argument om te digitaliseren: doe het voor de maatschappij. Een hogere beladingsgraad leidt tot minder voertuigen in de stad en dus minder ongevallen, minder fijnstof, minder stikstof en minder CO2. De transportsector is de sector die het meest achter loopt op de klimaatdoelstellingen. Vrachtwagens blijven nodig om de maatschappij in zijn behoeftes te voorzien. Maar de vrachtwagens die we inzetten moeten vol zijn – vol heen en vol terug. En dat kan alleen als we bij elkaar in de vrachtwagen kunnen kijken.

Het interactieve ITT-event vindt online plaats op donderdag 3 juni van 13.00 tot 16.30 uur Meer weten over het evenement? Kijk op itt-event.nl

Tekst: Marcel te Lindert

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW