Minder files? Slimmere technologie!

Ondanks investeringen van 15 mrd euro in aanleg en onderhoud van wegen, neemt de filedruk in 2020 toe met 30%. Twintig ondernemingen, verenigd in Nederland Innovatief Onderweg, doen de politiek ‘an offer they can’t refuse’. ‘Investeer de komende drie jaar 1 miljard euro in slimme technologie en wij garanderen een besparing van 6 mrd euro op asfalt én 15% minder files.’De files blijven groeien. Een twintigtal ICT- en infrabedrijven, waaronder IBM, Capgemini, Logica, Siemens, TomTom en KPN verenigden zich met TNO in Nederland Innovatief Onderweg. Hun pamflet ‘Vrij baan voor vernuft’, dat zij deze zomer aan minister Eurlings overhandigden, roept de politiek op om de komende drie jaar één miljard euro extra in Intelligent Transport Systems (ITS) te investeren om daarmee de benuttingsaanpak een flinke ‘boost’ te geven. Zo kan de geplande zes miljard euro voor nieuw asfalt in de knip blijven.

Per saldo een winst van vijf miljard, terwijl de files met 15 procent afnemen, aldus André Oldenburger van TNO. “Door grotendeels al beschikbare technologie met vernuft toe te passen, kun je een veel hoger rendement op het wegennet realiseren. Het gaat er om de pieken er uit te halen, want buiten de spitsuren bieden de wegen voldoende ruimte.”
In het plan wordt de autobestuurder al voor vertrek op basis van realtime informatie geïnformeerd over verwachte reistijd, de beste route en alternatieven, zoals een half uurtje later vertrekken of het openbaar vervoer. Daarvoor is gecombineerde informatie nodig over het aantal auto’s op de weg, de werkzaamheden, evenementen en bijvoorbeeld weersvoorspellingen.

Lees het hele verslag op Binnenlands Bestuur.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW