Topics stopt ermee? Dat is een gemiste kans voor de kranten

Ik lees trouw mijn dagbladen. ’s Ochtends bij de koffie ligt de verse krant op tafel (of op de iPad). Als ik een waardevol nieuwtje zie, dan deel ik dat via Linkedin, Twitter en Facebook. Dat ging makkelijk met de krantendeelapp van Topics. Maar die app stopt nu ineens zomaar.

Als het een echt journalistiek pareltje is dan maak ik een korte samenvatting voor mijn blog. Ik neem de kop van het artikel met wat tekstregels, noem de journalist met naam en toenaam, en link dan naar Topics. Ere wie ere toekomt. Ik ben er zelf trots op als een andere blog weer verwijst naar mijn blog.

Het nieuws dat ik deel is voor een select gezelschap van vakgenoten en vooral studenten die stof voor hun afstuderen of scriptie zoeken. De nieuwtjes komen steevast weer terug in de tentamens. Vroeger knipte je zo’n artikel uit de krant en het hing het op het prikbord. Het waren mijn knipsels uit mijn krant!

Met de huidige beperkingen op het overnemen, of zelfs maar verwijzen naar, krantenartikelen snijden de dagbladen zichzelf diep in hun eigen vingers. Ik wil dat mijn studenten weer serieuze dagbladen als NRC, Volkskrant en Trouw lezen in plaats van nu.nl te scannen. Maar, hoe doe je dat als het nieuws achter slot en grendel zit… Het zou toch jammer zijn als die mooie dagbladen daardoor in de vergetelheid raken.

Waarom mogen abonnees niet dat wat ze lezen, en voor hebben betaald, delen? Jullie abonnees zijn jullie beste ambassadeurs. Perfecte marketing. Dat lijken de kranten met het stoppen van Topics te vergeten. Jammer.

Walther Ploos van Amstel.

1 Comment
  1. Doodzonde dat Topics is gestopt inderdaad. Persoonlijk gebruikte ik Topics om af en toe een mooi kwaliteitsartikel te lezen van een ander blad van de Persgroep. Het was de perfecte combinatie voor mij. Dagelijks nieuws, sport en lokaal nieuws in het AD. En voor extra diepgang af en toe een artikel uit De Volkskrant of Trouw. Maar blijkbaar zag Van Thillo de meerwaarde niet voor zijn klanten. Nu de pas naar het gratis en legaal lezen van artikelen van DPG Media wordt afgesneden, overweeg ik sterk om mijn abonnement stop te zetten. Dan ga ik wel over op “gratis” nieuwssites. Want de laatste tijd werd ik ook al helemaal doodgegooid met reclames op de site van mijn betaalde dagblad. Dan kan ik net zo goed de advertenties op de “gratis” sites voor lief nemen. En mijnheer Van Thillo: de betaalmuren zijn redelijk gemakkelijk te doorbreken. Dat mag natuurlijk niet, maar u duwt mij wel naar die optie.

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW