Weer subsidies beschikbaar voor elektrische vrachtwagens in 2023

Het subsidieplafond voor de subsidie voor elektrische vrachtwagens (AanZET) is voor 2023 bepaald op 30 miljoen euro. Dat maakte het ministerie bekend in de Staatscourant. Het plafond is hoger dan de 4,5 miljoen euro die aanvankelijk in de miljoenennota was opgenomen voor de aanschafsubsidie van elektrische vrachtwagens. Hoeveel het plafond in 2024 bedraagt, is nog niet bekend. Het aanvraagloket opent op 4 april 2023 en sluit op 29 december 2023 of zoveel eerder als het geld op is.

Grote belangstelling in 2022

Dit jaar was de belangstelling voor de AanZET-subsidie veel groter dan het budget van 13,5 miljoen euro. Ondernemers vroegen op de eerste dag dat het aanvraagloket open ging in totaal al voor ruim 35 miljoen euro aan, waardoor de regeling drie keer overtekend was. Het kabinet besloot daarop het plafond te verhogen naar 25 miljoen. Het ging om een naar voren gehaalde investering. In totaal bedroeg de subsidiepot 40 miljoen, over drie jaar. Daardoor zou er in 2023 en 2024 minder budget beschikbaar komen. Nu is toch besloten om de subsidieregeling voor elektrische vrachtwagens uit te breiden.

Ook subsidie voor emissieloos bouwmaterieel

Het kabinet trekt komend jaar ook meer geld uit voor uitstootvrije machines in de bouw. Er is 60 miljoen subsidie voor bouwbedrijven om over te stappen op zulke machines, zoals elektrische hijskranen, betonmixers op waterstof en graafmachines op batterijen. Dergelijk bouwmaterieel stoot geen uitlaatgassen uit, en dus ook geen stikstof.

 

No Comments Yet

Leave a Reply