Abercrombie and Fitch in Amsterdam: fashion heaven

Abercrombie & Fitch opent deze week in Amsterdam in de Leidsestraat. De Amerikaanse modeketen vloekt met alle winkelprincipes en -wetten. Maar, wat is het er heerlijk. Vorig jaar waren we in de winkel in Kopenhagen. De Deense winkel is amper te vinden en er staat een piepklein logo op de chique pui. Wel staan er twee op-en-top shirtless Abercrombie & Fitch knaapjes je bij de deur op te wachten.

Het is een ontvangst die past bij een bovengemiddeld jongensbordeel; ‘welkom bij dit geheime genootschap’. Na de ontvangst mag je door naar de kerkzaal. Donker, sober, indrukwekkende muurschilderingen en foto’s, donkerhouten, metershoge kasten, loungebanken en housemuziek, een stampende ‘Santa on acid’, om in de kerstsfeer te blijven.

Er is zestig man personeel om je te helpen. Allemaal gescout in de lokale Heaven-discotheek, zes weken getraind bij Fitness First en voor openingstijd nog even onder handen genomen door de stylist en de airbrusher. Allemaal voor de consument…

Are you okay?
Het assortiment? Beperkt, maar dan wel in enorme stapels. Helaas niet in mijn maat. De XXL van Abecrombie & Fitch is net een Italiaanse medium. Aanraken is heiligschennis. Alles ligt keurig en recht en het personeel is meer dan gewillig om je even aan je maat te helpen; are you okay Sir?

Lang wachten voor de paskamers, en nog veel langer wachten om te mogen afrekenen. Met goud, wierook en mirre bij het kribje van de mammon. Het hoort en er allemaal bij. Iedereen in de rij voelt zich even een herdertje die lag bij nachte en net de engeltjes zacht had horen zingen.

Kassa
Na de eucharistie, en de kassa, mag je met je Abercrombie & Fitch-tasje huiswaarts. En dan die diepgelukkige blik in de blauwe ogen van de nieuwe, trotse Abercrombie & Fitch-bezitters die de koude Kopenhaagse Købmagergade weer opliepen. Een gevoel van ultieme verbondenheid.

Een betrouwbare bron vertelde dat ze in het Londonse filiaal een omzet van 30 miljoen euro per jaar maken op 2.000 vierkante meter… Abercrombie & Fitch is dus niet alleen gek op klanten, maar ook gek op winst.

Winkel hemel
Shoppen krijgt bij Abercrombie & Fitch nieuwe betekenis. Hier wil ik terugkomen. Ondanks die vreemde locatie, ondanks het volkomen duister, ondanks de stampende muziek, ondanks het lange wachten… een haast religieuze ervaring. Abercrombie & Fitch is een nieuw bedevaartsoord. Het Lourdes waar je komt voor ronde biceps, een strakke six-pack en good looks. Nu dus ook in Amsterdam!

Wat is winkelen bij die andere modeketens dan saai… Het wordt echt tijd voor veel meer emotie en genieten op de winkelvloer. Dan wint het baksteen het misschien weer van de groeiende webwinkels.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW