Bring your own bottle (BYOB)

Wij zijn niet terug uit ‘Down Under’. Sydney, Australië om precies te zijn. We draaien daar voor het derde jaar op rij tijdens de Mardi Gras. Drie week genieten van zon, zee en een geweldige, energieke stad. Vakantie!

Sydney is de ultieme culinaire melting-pot. De traditionele keuken met lokale lammetjes, kangoeroes en haaien wordt gemengd met de vele Aziatische keukens; Laos, Maleisië, Japan, Indonesië en China.

Elk restaurant ontvangt de eters gastvrij met open armen. Van de kleine Pink Peppercorn op Oxford Street, met de keuken uit Laos, tot de toppers als Rockpool Bar & Grill en Tetsuya in het Business District.

BYOB

Bij lekker eten hoort een goed glas wijn en misschien wel meer dan een. En ook daarin blinken ze ‘Down Under’ uit. Het lijkt wel of ze alle goede wijnen gewoon voor zichzelf houden en de restanten verschepen naar Europa.

Die wijn mag je in de restaurants gewoon zelf meenemen; bring-your-own-bottle (BYOB). Je betaalt kurkgeld voor het openen van de fles en de glazen op tafel. Het kurkgeld is 2 tot 4 lokale dollars per persoon; een kleine 2 tot 3 euro. Het water op tafel is natuurlijk gewoon gratis, zoals het hoort.

Die wijn haal je bij de slijter; de ‘bottle shop’. Alleen dat bezoekje is al een feestje met die geweldige lokale wijnen. Ik voel me dan net weer een jongetje in de snoepwinkel. Met een grote glimlach op mijn snoet, en een rinkelende tas met mooie wijnen in de hand, gaan we dan op pad naar de volgende culinaire verrassing.

Thuis

Onze terugreis naar Amsterdam is alweer gepland. Van een mooie 25 graden, met blauwe luchten, terug naar ruiten krabben en warme vesten. En, terug naar de horecanorm dat ‘je gasten je arm eten, en je rijk drinken’. Zelfs het simpelste flesje wijn gaat hier 5 tot 7 keer over de kop.

Wat zou het leuk zijn als meer Nederlandse restaurants de mogelijkheid bieden om zelf je wijnen mee te nemen. Ik hoorde van vrienden dat bijvoorbeeld het Amsterdamse restaurant Van De Kaart er open vooruit komt. Daar betaal je niets voor het legen van je eigen fles, mits je er het viergangenmenu bij bestelt. Met een 8.2 op iens.nl moet het daar goed verpozen zijn.

Wijnforum.nl biedt een overzicht van restaurants die met kurkgeld werken, waaronder verschillende restaurants met een Michelin-ster. Uitstekende voorbeelden van gastvrijheid.

Walther.

P.S. En natuurlijk, tapwater hoort gratis op tafel te staan!

Deze column is eerder gepubliceerd op http://www.nuzakelijk.nl/column-walther-ploos-van-amstel/2463844/kurkgeld.html

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW