DE SUPPLY CHAIN VAN DE DJ: GOD IS MY APPLE

130 BPM op de elektronische snelweg: Eind oktober is weer de Amsterdam Dance Event. Het jaarlijkse evenement waarbij alle grote namen uit de dancewereld naar Amsterdam komen. In het verleden speelden zich altijd kleine logistieke drama’s af.

Logistieke drama’s

Zwetende DJ’s op de luchthaven met 50 kilo vinyl op hun schouders, platentassen die zoek raakten in de Bermuda driehoek van de bagage-afhandeling en krassen en tikken op je lievelingsplaten. Dat is allemaal veranderd. Vinyl is vervangen door de veel lichtere cd’s, dvd’s en MacBook Pro’s en de ontwikkelingen stoppen niet…. daar kunnen we als supply chain mensen veel van leren.

Van vinyl naar virtueel
De zwarte schijf heeft plaats gemaakt voor downloadsites als Xpressbeats en Beatport. Echt innovatieve e-commerce bedrijven. Het assortiment is enorm. House, minimal, dubstep, jumpstyle, hip hop, trance, progressive, funky house, hard core, chill out enzovoorts…. Ze bieden als eerste de laatste tracks in liefst zoveel mogelijk remixen. Het Ipod-format mp3 van DanceTunes en iTunes is te mager. Geen beat in je buik. Dus bieden zij WAV-bestanden. Tracks op studiokwaliteit. En dan natuurlijk zonder krassen of ruis en met een haarscherpe eerste beat. Via Dance Department en een eigen podcast promoot Beatport wekelijks haar World Wide Warning en presenteert de favoriete top 10 van beroemde DJ’s, reviews van nieuwe platen en heeft een Beatportal als forum. Een prima warming-up voor je volgende set.

En als je dan nog niet helemaal tevreden bent, dan personaliseer je gewoon de aangekochte track nog even op je MacBook Pro door zelf een remixje of mash-up te maken met Ableton Live. Dat noemen wij eigenlijk postponement!

Beatport en Xpressbeats doen het goed. Er is keuze te over van alle artiesten en labels, bestel- en betaalgemak, een prima helpdesk als het toch fout mocht gaan, op de locale markt afgestemde dollar-, euro- en pond-prijzen, veel informatie over de meest actuele platen en zoeken gaat eenvoudig door het opgeven van je favoriete artiesten, remixers en labels.
banner

Vanuit de klant bedacht
Alle processen zijn bedacht vanuit de wensen van de DJ. En veel DJ’s zijn bereid daarvoor te betalen! Illegaal downloaden is lastig, de kwaliteit is niet voldoende en kost gewoon teveel tijd. Een uitdaging vormen de ‘territory restrictions’ die platenmaatschappijen opleggen. Niet alles is in alle regio’s te downloaden. Dat is nog een beetje het oude en daarmee domme denken van de platenmaatschappijen. Als ik iets niet mag downloaden in Europa, dan mail ik gewoon een vriendje in de USA die de download gewoon aan mij stuurt via yousendit.com.

Party van push naar pull
Je kunt je gekocht tracks later nog eens opnieuw downloaden uit je eigen bibliotheek. Sommige DJ’s doen dat ‘on stage’. Je koppelt MacBook Pro, met Ableton Live, aan het Internet, en sturen met de software van Serato en ‘easy does it’. Waar je vroeger maar 120 platen mee kon nemen, daarna 600 cd’s, kun je vandaag alle tracks van de wereld gebruiken in jouw set.

Het KOOP van de DJ ligt ergens diep in het Internet. Vroeger lag het KOOP in je platentas. De logistieke besturing van je feestjes is helemaal om van ‘push’ naar ‘pull’. De keten is echt omgekeerd. Je kunt je feest helemaal afstemmen op je ‘crowd’. En dankzij de enorme mogelijkheden die ICT biedt

En het wordt nog mooier… Helemaal ‘hot’ wordt de Pacemaker een mixer op het formaat van je mobieltje en met het gemak van de Gameboy en Ipod! The sky-is-the-limit! Kijk maar eens op www.pacemaker.net

Geen logistieke nachtmerries meer. Het motto wordt: ‘travel light’.
God is my Apple!

Lees verder in Parool.

Luister verder op Mixupload.com.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW