Demo meervoudig ruimtegebruik in de praktijk in Amersfoort

Meervoudig ruimtegebruik kan helpen de schaarse openbare ruimte in steden slimmer in te zetten. In het voorjaar van 2021 hebben Prime VisionIMOSS bureau voor stedebouw bvCoding the Curbs en PostNL in Amersfoort laten zien hoe adaptiviteit zich vertaalt naar de stedelijke praktijk.

Om de adaptiviteit van de stad te demonstreren is er een smart zone gerealiseerd op de weg voor het Ketelhuis in Amersfoort (Wagenwerkplaats). Deze weg is normaliter afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om problemen te voorkomen, maar dat is niet het ideale scenario voor de stad van de toekomst. Deze flexibele ruimte kon worden gereserveerd en gebruikt voor verschillende doelen zoals laden en lossen, parkeren van auto’s, recreatie en als hub voor deelvervoer.

Op deze locatie is een stadse situatie gesimuleerd, met verschillende gebruikers en behoeftes gedurende de dag. De partijen testen daarin een use-case rondom meervoudig ruimtegebruik en adaptieve logistiek.

Gedurende de demo kunnen logistieke vervoerders een tijdslot boeken voor hun levering en zo gebruik maken van een virtuele laad-en losplek. Op andere tijdstippen wordt de plek vrijgegeven voor ander gebruik zoals recreatie of parkeren. De Demo wordt nu verder ontwikkeld, meer informatie volgt snel.  Met een smart zone is het mogelijk om de beschikbare ruimte flexibeler en dus effectiever in te richten: laden en lossen, ruimte voor terrassen, parkeren van voertuigen en een hub voor deelvervoer.

Deze showcase is onderdeel van de visie Vooruit met de Stad: adaptief aan haar gebruikers en logistiek-vriendelijk.

Benieuwd hoe zoiets werkt? Bekijk dan de video en lees hier meer over het project.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW