De Volkskrant dook in de wondere wereld van de pakketbezorgers

In het kielzog van de groeiende aankopen in webwinkels, rijden in Nederland duizenden busjes rond om de pakketjes op tijd te bezorgen. Verslaggever Marieke de Ruiter dook in de wereld van gebutste dieselbusjes, onderonderaannemers en sorteercentra.

Hoe kan het dat de misstanden in de branche zo hardnekkig en wijdverbreid zijn? En wie betaalt daarvoor uiteindelijk de rekening? Om dat te onderzoeken wilde Marieke de Ruiter doordringen tot de drie schakels in de bezorgketen: de pakketbedrijven, onderaannemers en chauffeurs. De conclusies stemmen niet tot vrolijkheid. De misstanden in de branche zijn hardnekkig en wijdverbreid.

Ook de consument, die voor steeds minder geld steeds hogere eisen stelt, is debet aan de ‘vicieuze cirkel’ waarin de pakkettenmarkt is beland. Een cirkel waarin elke partij de rekening en verantwoordelijkheid doorschuift: de webwinkels naar de pakketbedrijven, de pakketbedrijven naar de onderaannemers, de onderaannemers naar de chauffeurs en de chauffeurs naar de samenleving, die belastinginkomsten en premies misloopt.

Lees het hele artikel hier.

Foto: Simon de Rijke

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW