Eerlijk delen in de deeleconomie

De nieuwe deeleconomie roept veel vraagstukken op over juridische aspecten, belastingen, regelgeving en bescherming van consumenten. We staan aan het begin. Uber.com begint met particuliere chauffeurs in Amsterdam. Airbnb, de website waarmee mensen hun woning kunnen verhuren, krijgt een speciale sectie voor zakelijke huurders.

De deeleconomie gaat steeds verder. We delen onze huiskamer als restaurant. We delen onze auto. En, we delen onze spullen en menskracht. Niet delen… da’s pas armoede, staat op de website van deeleconomie.nl.

Walther Ploos van Amstel geeft zijn opinie op Nuzakelijk.nl:

Goede vriend Tom vertelde twintig jaar geleden dat hij elke maand wel ergens naar toe ging en dan zijn woning met andere leuke mensen ruilde via het internet. Hij ging naar San Francisco, Hong Kong, Parijs en New York. Ik vond het een raar idee om vreemde mensen in mijn huis te laten. Tom was er zielsgelukkig mee en kwam steevast met de mooiste verhalen thuis.

Vertrouwen

Bij Airbnb, en andere aanbieders in de deeleconomie, gaat het juist om reputatie, vertrouwen en gunnen. Als de deeleconomie enkel leidt tot het omzeilen van belastingen, bestemmingsplannen en regelgeving die voor normale ondernemers in de sector gelden, dan is ingrijpen op zijn plaats. Zeker als ook de belangen van de consument in het geding komen. Wereldwijd zijn er nu al problemen met Airbnb.

Woningdelen

Woningdelen is veel leuker dan slapen in een anonieme hotelketens waar je om 11 uur je kamer wordt uit gejaagd en 25 euro kwijt bent voor een leeggeroofd ontbijtbuffet. Het is mooi als mensen met veel liefde hun persoonlijke woonruimte met de beste bedoelingen willen delen. Daar is niks mee mis.

Woningdelen gebeurt echter steeds minder door leuke mensen met goede bedoelingen. Het is gekaapt door vastgoedjongens die via tussenpersonen woningen permanent aan toeristen verhuren. Veel verhuurders dragen geen belasting af. Medebewoners klagen over de overlast die de verhuur soms met zich meebrengt.

Het is goed dat de Airbnb gaat samenwerken met lokale overheden. Zo kan de stad (toeristen)belasting innen en gevaarlijke en overlastgevende illegale hotels aanpakken. Samenwerking met Airbnb kan bezoekers helpen een eerlijk bed and breakfast te vinden.

Eerlijk delen

Als blijkt dat weinigen delen en velen nemen dan werkt de deeleconomie simpelweg niet. Eerlijk delen duurt het langst. De nieuwe deeleconomie roept veel vraagstukken op over juridische aspecten, belastingen, regelgeving en bescherming van consumenten. Of, is het koud watervrees? Zoals iemand mijn twitterde: ‘Help, er gebeurt iets zonder dat de overheid zich ermee bemoeit! Vlug, belasting! Regels’… We staan nog maar aan het begin.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW