Het Netwerk Groene Stadhubs gaat stadslogistiek in 40 gemeenten bundelen

Het Netwerk Groene Stadhubs (NGS) is de naam van de coöperatie die vanaf 2 november 2022 verschillende vervoerders in 40 Nederlandse gemeenten met elkaar verbindt. De hubs zijn essentieel: ze minimaliseren het aantal transportbewegingen in de stad en regio door zendingen te bundelen. Eén zero-emissie voertuig bezorgt dan alle leveringen, in plaats van meerdere voertuigen die door de stad rijden en omgekeerd neemt hetzelfde voertuig weer zendingen mee.

De logistieke partijen binnen die steden bundelen hun krachten en gaan voortaan samen bezorgen. Onderling is afgesproken wie waar bezorgt. Alle zendingen worden verzameld in de stadhubs aan de rand van het gebied en de vervoerder rijdt alles tegelijk uit. De uitgaande zendingen worden dan ook meegenomen door fietskoeriers of met zero-emissie voertuigen.

Packaly (onder andere voor Blokker) en StoreShippers hebben zich al aangesloten met hun Ship-From-Store zendingen. Maar ook CB Logistics (stads- en last mile distributie) werkt al samen met NGS in diverse steden. Ook lopen er meerdere pilots om zero-emissie te bezorgen voor verschillende andere landelijke partijen.

Landelijk netwerk, lokale logistiek

“Het voordeel voor deze klanten is natuurlijk het duurzame aspect”, vertelt één van de initiatiefnemers van NGS Johan van Rietschoten van Groene Rijders. “Ze optimaliseren hiermee hun eigen logistieke lijntjes, waardoor er geen onnodig verkeer meer is. Zo dragen ze hun steentje bij aan de vergroening, rust en luchtkwaliteit in de steden waar zij ondernemen. De grote partijen zien zeker al in dat dit type bezorging de logistiek van de toekomst is.”

Eén aanspreekpunt

De stadhubs werken met één systeem. Opdrachtgevers gaan een samenwerking aan met het logistieke bedrijf in hun stad, maar krijgen daarmee toegang tot een landelijk, duurzaam netwerk in alle steden. Waarbij ze indirect samenwerken met alle lokale partijen. En omdat die plaatselijke vervoerders allemaal in hetzelfde systeem werken, zijn ook services zoals track & trace en klantenservice centraal geregeld.

Arjan Kleizen is naast zijn rol bij de oprichting van NGS ook eigenaar van een logistiek bedrijf: MSG, actief in Noord-, Oost-, en Zuid-Nederland. “Ik weet als geen ander hoe graag vervoerders zelf alles willen uitrijden. Sterker nog: dat was jarenlang ook onze focus. Zelf een zo groot mogelijk netwerk uitbouwen. Toch hebben we dat roer omgegooid, het schiet niet op als iedereen met zijn eigen busje de stad in wil rijden. Dat is simpelweg niet toekomstbestendig. Om die reden zoeken we nu de samenwerking op. Iedereen heeft zijn eigen (groeiende) bezorggebied, we wisselen uit, bundelen de zendingen en doen het gewoon veel groener.”

Bron; NSG

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW