Ikea stopt voorlopig met PostNL in België

IKEA België heeft de samenwerking met PostNL tijdelijk opgeschort. De aanleiding is het onderzoek naar wantoestanden bij PostNL. “Er zijn nog te veel onduidelijkheden. Daarom hebben we gekozen om tijdelijk samen te werken met een andere postprovider”, aldus de woordvoerder van IKEA België tegenover HLN.

De Belgische politiek wil de misstanden bij koeriersbedrijven die rijden voor PostNL aanpakken. Al een aantal jaren zijn ernstige toestanden in de pakketbezorging, met als nieuw dieptepunt eerder deze week de invallen door de arbeidsinspectie bij PostNL in België. Hierbij kwamen wederom serieuze misstanden aan het licht, waaronder pakketbezorgers die zonder rijbewijs pakketjes bezorgen en minderjarige medewerkers.

Vorig jaar stelde de Inspectie SZW ook al misstanden in de Nederlandse pakketbezorging aan de kaart. Ruud Wassenaar van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) reageerde toen op Logistiek.nl: ‘Onderbetaling van pakketbezorgers leidt tot criminaliteit onder slechte pakketbezorgers en tot faillissementen van goede pakketbezorgers. Na dit onderzoek kan niemand meer wegkijken voor de misstanden in de pakketbezorging’.

Zowel bij opdrachtgevers als de overheden is een cultuuromslag nodig waarbij marktmeesterschap en eerlijke prijsvorming en beloning van groot belang zijn en dus een aanpak die zich niet alleen richt op boeven vangen, maar ook op het voorkomen van de gelegenheid. Dat bleek ook uit het rapport ‘Doorbraak Verzocht’ van adviesbureau Van de Ven in samenwerking met criminologen en bestuurs- en veiligheidsdeskundigen voor Transport en Logistiek Nederland dat in februari 2021 uitkwam.

Het is niet goed dat de pakketbedrijven stelselmatig de problemen ontkennen en wegkijken. Het alleen maar strenger controleren op alle wettelijke en contractuele verplichtingen van onderaannemers, zoals PostNL aankondigde, is echt niet voldoende. Begin ermee je onderaannemers, eigenlijk je medewerkers die het succes in de bezorging maken of breken, eerlijk te behandelen.

Walther Ploos van Amstel.

 

Foto met dank aan: Hélène de Bruine

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW