Europees onderzoek: verduurzaming transport zit in stroomversnelling

Welke vooruitgang boeken Europese vervoerders en verladers bij het duurzaam CO2-neutraal maken van hun goederenvervoer? Nieuw onderzoek onder 340 bedrijven van de Kuehne Logistics University samen met Transporeon en het Smart Freight Centre wil deze vraag beantwoorden.

Er is positief nieuws. Vervoerders zien bijvoorbeeld meer zakelijke kansen in verduurzaming, ontwikkelen meer mogelijkheden om CO2 te meten en vergroten hun bewustzijn en implementatie van brandstofefficiëntiemaatregelen. De belangstelling voor biodiesel, LNG en elektrische voertuigen neemt toe. Waterstof verliest terrein. Het aantal vervoerders dat aangaf de transportgerelateerde CO2-emissies te meten steeg van 46% in 2020 naar 59% in 2022. De kosten van schone voertuigen en de laadinfrastructuur zijn zorgpunten.

In 2022 is de verduurzaming van het vrachtvervoer in een stroomversnelling gekomen (tegenover de resultaten van het onderzoek in 2020). Hoewel vervoerders en verladers nog niet op één lijn zitten, is de kloof kleiner geworden. Stellen de onderzoekers. Steeds meer verladers, en ook vervoerders, hebben strategische en onderbouwde reductiedoelstellingen. Met uitgebreide duurzaamheidsrapportage en CO2-belasting in het verschiet is nauwe samenwerking in het belang van alle partijen.

Verladers die meer willen betalen voor CO2-neutraal vervoer, verlenging van contracten, fiscale steun en subsidies zijn de belangrijkste drijfveren voor vervoerders om hun activiteiten te verduurzamen.

Bron: Transporeon

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW