RESTAURANT VERMEER: TAG UND NACHT GEOEFFNET, HEUTE GESCHLOSSEN

De zomervakantie is een perfecte tijd om, eens lekker samen te gaan eten. Geen gehaaste zakendiners waar je net een glaasje wijn mag drinken, maar echte even samen ontspannen eruit en lekker lang verwend worden. Dromend van torentjes met tarbot en truffel, krullen eendenlever, roze lamskroon, warme madeleines bij de koffie en de mooiste wijnen van de wereld. Het water loopt me uit de mond…

Wij wonen praktisch naast restaurant Vermeer in Amsterdam. Volgens kenners absolute top. Maar, we zijn er nog nooit geweest… Niet dat wij niet wilden. Vermeer is gewoon nooit open als wij zin hebben in 7 gangen haute cuisine. Ook dit jaar is Vermeer weer bijna 2 maanden dicht tijdens de zomervakantie, net als in december en januari. De helft van Lekker is gesloten in juli, augustus en januari. Da Vinci en Maasbracht en zelfs het chique La Rive in het Amstel Hotel… Maar GEEN WOORD daarover op de websites van Vermeer en La Rive en andere restaurants. Je kunt zelfs gewoon reserveren. Een virtuele dichte duur dus…

En met vrienden lunchen in het weekend? Vergeet het maar! Voor een zondagse lunch ben je in Amsterdam veroordeeld tot Roberto’s in het Hilton. Dat is de vaste stek van de Amsterdamse Oud Zuid penoze, meestal met drie generaties aan tafel, dikke gouden Rolexen, veel karaten aan vingers, armen en in de oren en natuurlijk met bijpassend aanhang. Een bijzonder sfeer.

Restaurants klagen dat het allemaal geen vetpot is. Ze sluiten noodgedwongen in de stille perioden. Onzin natuurlijk. Vermeer zit in een stad vol toeristen die uit de handen willen blijven van de ‘tourist traps’ op het Rokin of in de Warmoesstraat. Waarom geen greatest hits menu? Of een zomerse zondagmiddaglunch met bijzondere witte wijnen? Of heeft alleen de gehaaste zakenelite recht op jouw culinaire creaties? Zo komt er dus nooit een lekker-eten-cultuur in Nederland en wordt het nooit een vetpot. Dat wil een gepassioneerde chef-kok toch niet?

Gek op klanten zijn ze in elk geval niet bij die restaurants die hun deuren te pas en te onpas sluiten. Waarom verbannen de Michelin en de Lekker deze restaurants niet van hun hitlijsten. Wat is er gastvrij aan die gesloten deur? Geen ‘mesje-vorkje’ als je minder dan 6 dagen per week, het jaarrond, open bent! Dat verdienen ze niet.

Er zijn uitzonderingen. Onze eerste vakantie-avond hebben we heerlijk gegeten in Restaurant de Kas. Volle bak. Het kan dus wel. Het was prima… maar waarom kan dat ook niet bij de bekende sterrenstekken?

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW