ABN Amro: kleine transportondernemers zijn niet voorbereid op zero emissie zones

De elektrificatie van de stadslogistiek verloopt traag. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt namelijk dat 40 procent van transportbedrijven in stadslogistiek niet van plan is om vóór 2030 over te stappen op elektrische voertuigen. Hoge aanschafkosten, beperkte actieradius, onduidelijkheid over zero emissie zones en beschikbaarheid laadinfrastructuur zijn daar debet aan en zetten een rem op de transitie.

Grote transportbedrijven bereiden zich wel voor

Veel transportondernemingen in de stadslogistiek zijn niet op tijd klaar voor de zero-emissiezones die (mogelijk) vanaf 2025 in tientallen binnensteden worden ingevoerd. Vooral kleine transportbedrijven hebben zich nog niet aangepast op de invoering van de zero-emissiezones. Zo blijkt dat bijna de helft van de kleinere bedrijven geen concrete plannen heeft om te elektrificeren, in vergelijking met 18 procent van de grotere transportbedrijven.

Wat volgens de onderzoekers van ABN Amro ook meespeelt, is het gebrek aan duidelijke regelgeving over de zero-emissiezones. Zo zijn er grote verschillen tussen gemeenten. Amsterdam en Rotterdam maken vrijwel het hele gebied binnen de ring uitstootvrij voor vrachtverkeer, terwijl dat in Zwolle alleen voor de binnenstad geldt. Dat maakt het lastig om plannen te maken voor de elektrificatie van het wagenpark, terwijl het ook kan leiden tot oneerlijke concurrentie.

Afwachtend

Veel ondernemers wachten met elektrificeren omdat het beleid, de kosten en de technologie snel veranderen. Wanneer het helder is hoe de ZE-zones er precies uit gaan zien, kunnen ze makkelijker plannen maken. Bovendien dalen naar verwachting de aanschafkosten in de komende jaren en neemt de actieradius waarschijnlijk toe. De ondernemers zullen gaandeweg ook meer zekerheid krijgen over of en waar ze hun voertuigen kunnen opladen. Er zijn voldoende redenen om de kat uit de boom te kijken, stelt ABN Amro.

Er moet dan ook landelijke beleid komen, stelt David Bolscher, Sector Analist Transport en Logistiek van ABN Amro. ,,De onzekerheid voor veel bedrijven is nog groot. Om op tijd klaar te zijn, moeten transportbedrijven plannen maken voor het vervangen van de dieselvoertuigen en hun logistieke proces optimaliseren. Een landelijk beleid van de gemeenten en overheid helpt ondernemers om langjarige investeringsplannen voor elektrificatie te maken. Daarnaast moeten gemeenten en overheid de transitie haalbaar en betaalbaar maken en investeren in het verhogen van de netcapaciteit en uitbreiden van de laadinfrastructuur.”

ABN Amro deed overigens geen onderzoek bij andere sectoren die in de stad komen zoals servicebedrijven, aannemers en bedrijven die hun vervoer nog zelf organiseren. De vraag is of deze bedrijven zich wel of niet al voorbereiden op een zero emissie toekomst.

Bron: ABN Amro

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW