Amsterdam XXL Logistic Cityhub is verkocht aan CTP

Amsterdam Logistic Cityhub (ALC) is voor ruim 300 mln euro verkocht aan CTP, een top vijf Europese vastgoedontwikkelaar en beheerder. De verkoop is de grootste single asset transactie in logistiek vastgoed in Nederland tot nu toe. Verkopers zijn ondernemers Wim Beelen en Paul Vermaat.

ALC is de eerste XXL logistieke stadshub van meerdere verdiepingen in Nederland. ALC biedt 120.000 m² aan netto verhuurbare opslag- en last mile distributieruimte en 1.700 parkeerplaatsen.

Vooruitstrevende stadslogistieke oplossingen

Amsterdam Logistic Cityhub is ontworpen om de last mile van en naar Amsterdam te verkorten. De faciliteit zal een oplossing bieden voor de toenemende congestie en het gebrek aan ruimte in en rond Amsterdam.

Bedoeling is dat goederen per schip worden aangevoerd aan de kade van de Carel Reynierszhaven, opgeslagen in het distributiecentrum om vervolgens per vrachtwagen en zelfontwikkelde grachtenboten over winkels, bouwlocaties, bedrijven, horeca en consumenten in de stad te worden verdeeld. Om de beperkte ruimte goed te benutten, komt er magazijnruimte over meerdere verdiepingen. ALC is strategisch gelegen in de haven van Amsterdam en biedt directe toegang tot de ringweg A10 en onder meer het stadscentrum via het Noordzeekanaal.

Multimodaal en duurzaam

ALC heeft een multimodale functionaliteit. Eenmaal voltooid, zal ALC een van de duurzaamste sorteer- en logistieke centra van Nederland zijn. De faciliteit is voorloper op het gebied van duurzaamheid; de waterverbinding met het stadscentrum maakt vervoer over water met elektrisch aangedreven boten mogelijk, daarnaast faciliteert ALC in het realiseren van emissie-vrij transport van en naar de hoofdstad. Met de energieopwekking door zonnepanelen en windturbines op het terrein is ALC zelfvoorzienend. De faciliteit heeft een BREAAM ‘Excellent’ certificering ontvangen.

Wim Beelen, ondernemer en bedenker van ALC: “De visie voor Amsterdam Logistic Cityhub is altijd sterk geweest. Deze transactie bevestigt het vertrouwen van CTP in het concept en in de ontwikkelingen van de logistieke markt in de regio Amsterdam. We hebben met de ontwikkeling van ALC een nieuw perspectief op binnenstedelijke distributie neergezet; de hub zet de toon voor de toekomst van logistiek en draagt bij aan een emissievrije binnenstad. Als team zijn we enorm trots dat we ALC hebben gebracht tot waar het nu staat, en nog trotser dat we onze ‘last mile’ eindigen met een historische transactie”.

Ralph de Munnik, Directeur CTP Nederland: “We zijn ontzettend trots dat we deze overeenkomst hebben kunnen sluiten en kijken uit naar een intensieve samenwerking met de Gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam. Amsterdam Logistic Cityhub is een absolute voorloper op het gebied van last mile logistieke oplossingen om drukke binnensteden te ontlasten. De vraag naar dergelijke logistieke bedrijfsruimte in de Amsterdamse regio is sterk en wij verwachten dat deze vraag nog verder zal toenemen. Het huidige aanbod en de ontwikkelingspijplijn in een regio met een leegstand van ca. 6%, zijn echter beperkt. De stadshub is daarom een unieke kans om zowel bestaande relaties van CTP als nieuwe klanten in de regio Amsterdam te bedienen en past bij ons profiel als ontwikkelaar van hoogwaardige bedrijvenparken. Het multi-tenant, duurzame en multimodale karakter van Amsterdam Logistic Cityhub combineert alle kenmerken van een CTPark in één gebouw. Deze aankoop vormt een schitterend uitbreiding van het CTP netwerk en een mooie stap in onze ambitie om verder te groeien in Nederland.”

CTP

“We zien dat grote steden worstelen met de bevoorrading van de stad,” zegt directeur Ralph de Munnik van CTP in Parool. “Het een hot topic in heel Europa, maar zeker ook in Nederland. De vraag naar bedrijfsruimte stijgt, maar het aantal locaties is beperkt, met name in Amsterdam.” Het wordt niet alleen maar e-commerce, of winkeldistributie, CTP ziet ook kansen in de bevoorrading van horeca en bouwplaatsen.

CTP is een top vijf industriële vastgoedontwikkelaar in Europa en de grootste in Centraal- en Oost-Europa, met meer dan 6,6 miljoen m² aan logistieke ruimte en activiteiten in negen landen.

CTP is op weg om haar portefeuille uit te breiden naar 10 miljoen m² tegen eind 2023. Met haar volledige portefeuille die BREEAM-gecertificeerd is, claimt CTP de positie van de meest duurzame ontwikkelaar in de regio en ligt het op schema om eind dit jaar CO2 neutraal te opereren. Eind maart 2021 noteerde CTP aan de Euronext Amsterdam met een marktkapitalisatie van €5,6 miljard bij notering (op 30 juli 2021, bedroeg de marktkapitalisatie van CTP €6,7 miljard).

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW