Een gemeentelijk retailplatform in Westland. Waarom toch?

Het onlineproject winkelinwestland.nl krijgt een ‘bijzonder’ bezorgsysteem waarbij het boodschappenlijstje door één bezorger wordt afgeleverd. “Zodat je niet de hele middag thuis moet blijven en uiteindelijk op drie bezorgers moet wachten”, zegt Marjan Naaktgeboren van MKB Westland, de organisatie die het digitale platform aanstuurt, in het AD.

Wethouder economie Albert Abee (CDA) van Westland was ook al snel overtuigd en heeft een bedrag van ruim 150.000 euro beschikbaar gesteld. De rest van de benodigde ruim 250.000 euro wordt betaald door de Westlandse bedrijveninvesteringszones en MKB Westland.

Ik vraag met ook bij het Westlandse initiatief af waarom de overheid zich hiermee mee bemoeit. De overheid gaat op de stoel van de ondernemers zitten. Laat de gemeente zich concentreren op bijvoorbeeld winkelstraatmanagement om de straat samen met ondernemers aantrekkelijker te maken.

Groningen, Pijnacker, Amsterdam, Purmerend, Leuven, Spijkenisse en Hilversum lanceerden ook lokale online platformen. Sommigen stierven een zachte dood toen de subsidiepot op was en ondernemers moesten gaan meebetalen.

Retaildeskundige Paul Moers verwacht niet te veel van lokale platforms: ‘Dit is een middel, maar geen oplossing voor het probleem. Het toont ook duidelijk aan hoe onthutsend zwak de retail is. Hier hadden ondernemers zelf mee moeten komen en veel eerder’. Uit onderzoek van het Duitse handelsonderzoeksinstituut EHI blijkt dat lokale marktplaatsen geen significante rol spelen. Expert Andreas Haderlein stelt dat vooral het kleine aantal deelnemende retailers en gebrekkig straatmanagement zwakke punten zijn van de lokale online platformen.

Ik ken de details van de MKB-plannen in de gemeente Westland niet. De stukken zijn nergens op de gemeentelijke website te vinden. Wie doen er aan mee? Wat is de onderbouwing? Zouden de initiatiefnemers in Westland gesproken hebben met andere gemeenten? Wat waren hun ‘lessons learned’? Wat gaan ze in Westland anders doen waardoor deze investering zich wel loont voor de lokale ondernemers? En, vooral, waarom moet de gemeente het initiatief nemen?

Ik ben benieuwd, maar niet onbezorgd.

 

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW