We lopen nog veel te veel op de bouwplaats

We lopen nog veel te veel op de bouwplaats
We lopen nog veel te veel op de bouwplaats

In het kader van office-for-a-day zit ik in Hotel Boat & Co in de Amsterdamse Houthaven. Om me heen wordt heel hard gewerkt om mooie woningen voor Amsterdammers te bouwen. Gelukkig gaat de bouw hier gewoon door. De bouw draagt een groot steentje bij aan onze economie en onze toekomst.

Wat me elke dag weer opvalt is dat de anderhalvemeter-norm hier niet lijkt te gelden Alle mooie posters op de bouwplaats ten spijt. Heeft de bouw ‘corona-vrij’? De mannen en vrouwen op de bouwplaats lopen de hele dag heen en weer. Binnen, buiten, naar de voorraad, weer omhoog, weer naar beneden. Zeker eenvijfde van de werktijd zijn ze aan de wandel. Nog afgezien van dat dit niet altijd efficiënt is, leidt dit ook tot veel fysieke contacten tussen de bouwlieden.

Het moet anders. De anderhalvemeter-economie in de bouw vergt veel meer bouwlogistieke voorbereiding. De kennis is ruimschoots voor handen. Het is een kwestie van gebruiken; aannemers samen met onderaannemers en hun toeleveranciers. Laat alles voorbereiden in een bouwhub of door de lokale groothandel, lever ‘s avonds of ‘s nachts met runners op de juiste plek voor de volgende dag en voorkom onnodige afvalstromen. Dat zou een mooie eerste stap zijn naar de anderhalvemeter-norm op de bouwplaats.

In de toekomst is meer inzicht in het werk op de bouwplaats nodig. Hoe kunnen we sensoren gebruiken om inzicht te krijg in de productiviteit, de loopmeters en de goederenbewegingen op de bouwplaats? Hoe kunnen we mobiele applicaties maken voor de communicatie op de bouwplaats? En, natuurlijk, een goede bouwlogistiek start al bij het maken van offerte voor het project; hoe gaan we straks bouwen op de bouwplaats? De anderhalvemeter-norm wordt de norm voor hoe we gaan bouwen en de planning en de bouwlogistiek regelen. Hoe voorkom je contact en hoe voorkom je bewegingen?

In de bouw werken stoere mannen en vrouwen met een niet-zeiken-mentaliteit. Bedenk dan toch dat je het niet alleen voor jezelf en je bouwmaten doet, maar ook voor je familie en vrienden thuis. Iedereen heeft wel iemand in de familie- of kenniskring die in het ziekenhuis is beland. Een ongeluk zit in een klein hoekje; het virus is een onzichtbare killer. Die anderhalvemeter-norm is een integraal onderdeel van veilig werken op de bouw. Slimme bouwlogistiek kan daarbij helpen.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW