Hyperloop biedt Amsterdam H-IJperloop aan voor Sprong over het IJ

Elon Musk zette tien jaar geleden ingenieurs en ondernemers aan tot dromen over een revolutionair transportsysteem: Hyperloop. Die moet mensen en goederen met de snelheid van het geluid vervoeren; tot wel 1.200 km per uur.

Het ontwikkelteam van Elon Musk biedt nu de Hyperloop als oplossing voor de Sprong over het IJ: de H-IJperloop. Elke dag nemen 70.000 voetgangers en fietsers de pont voor de oversteek over het IJ. En het wordt alleen maar drukker. Tot 2030 neemt het aantal pontgebruikers toe naar 120.000 per dag.

De H-IJperloop kan snel, makkelijk en veilig de overstekers naar de overkant brengen. Het concept is superduurzaam. De H-IJperloop cabine heeft een capaciteit van 48 passagiers. Met 30 cabines kunnen elke dag met groot gemak 120.000 gebruikers over het IJ worden gebracht.

Na het instappen gaat de cabine in minder dan 10 seconden over het IJ door een buis die op 12 meter boven het IJ komt. De opstapplekken komen in plaats van de huidige pontsteigers aan het IJ. Vanaf 2027 kunnen de eerste overstekers instappen. Dan is in Amsterdam ook de WorldExpo.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bereid het plannen te financieren. De minister ziet grote kansen ook voor het buitenland. De wethouder is blij met deze oplossing die er op korte termijn kan komen.

Elon Musk kondigde ook plannen voor Brussel aan.

Walther Ploos van Amstel.

 

Foto: Hardt Hyperloop

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW