Nieuwe elektrische DAF rijdt twee keer zover

DAF Trucks zet de volgende stap in elektrische aandrijving door de actieradius van de DAF CF Electric met VDL e-power-technologie te verdubbelen naar meer dan 200 kilometer. Het toepassen van een nieuwe generatie batterijen betekent bovendien een gewichtsbesparing van 700 kilo, die goed is voor het laadvermogen.

De eerste exemplaren van de CF Electric werden in 2018 operationeel ingezet in een veldtest bij Nederlandse en Duitse klanten, waarna de tweede generatie – onder andere voorzien van nieuwe software en een nieuw dashboard – vorig jaar in de verkoop ging.

Trekker en bakwagen

De DAF CF Electric is bij geschikt voor emissieloze en fluisterstille stadslogistiek, maar bijvoorbeeld ook voor afvalinzameling. DAF levert de CF Electric als 4×2 trekker (GCW: 37 ton) en als 6×2 bakwagen met gestuurde naloop-as voor maximale wendbaarheid (GVW: 28 ton).

De batterij is geheel ingebed in gel, waardoor de temperatuur, ongeacht het weer, altijd tussen de 25 en 40 graden Celsius blijft met grote voordelen voor de levensduur en de constante prestaties van de batterij.

500 elektrische kilometers per dag

Door de grotere capaciteit van het batterijpakket krijgt de vrachtwagwen een actieradius van meer dan 200 kilometer, een verdubbeling ten opzichte van de eerdere generaties. Het volledig opladen van de batterij zal doorgaans op de thuisbasis plaatsvinden en duurt 75 minuten (met een oplaadstation met een vermogen van 250 kilowatt).

Door tijdens het laden en lossen of tijdens de chauffeurspauze de batterijen bij te laden, wordt het mogelijk met de DAF CF Electric per dag tot zo’n 500 volledig elektrische kilometers af te leggen. Dat biedt belangrijke voordelen bij de inzetbaarheid en de efficiency van de truck.

Bron: DAF

1 Comment

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW