De supply chain uitdagingen van het COCID-19 vaccin

De eerste COVID-19 vaccins die naar verwachting in het laatste kwartaal van 2020 effectief zullen zijn, staan logistieke dienstverleners wereldwijd voor de uitdaging om snel medische supply chains op te zetten en ongeëvenaarde hoeveelheden van meer dan tien miljard vaccin doses te leveren.

Om de komende twee jaar een wereldwijde dekking van COVID-19-vaccins te bieden, zijn tot 200.000 palletzendingen en 15 miljoen leveringen in koelboxen nodig, evenals 15.000 vluchten over verschillende supply chains nodig.

Als de toonaangevende logistieke dienstverlener in Life Sciences en Healthcare schreef DHL een witboek over het leveren van een robuuste logistiek voor vaccins en medische goederen tijdens COVID-19 en in toekomstige gezondheidscrises.

Momenteel zijn er zo’n 250 kandidaten voor een COVID-19-vaccin in verschillende ontwikkelingsfasen. De diversiteit en de nieuwheid van deze potentiële vaccins – en de snelheid waarmee ze worden ontwikkeld – roept vele logistieke vragen op.

Plaformen en eisen

Momenteel worden meer dan 250 vaccins ontwikkeld en getest. Aangezien COVID-19-vaccins een versnelde ontwikkelingsfase hebben doorgemaakt, zullen er waarschijnlijk strenge temperatuurvereisten tot -80 °C worden opgelegd om ervoor te zorgen dat hun doeltreffendheid tijdens transport en opslag behouden blijft. Dit stelt nieuwe logistieke uitdagingen aan de bestaande medische toeleveringsketen, waar vaccins normaliter worden gekoeld tussen 2 en 8 °C.

Uitdagingen

Om de dialoog tussen de verschillende partijen op gang te brengen en de veerkracht in de logistiek van medische toeleveringen te verbeteren, biedt DHL een framework voor de samenwerking van logistieke bedrijven met autoriteiten, politici, ngo’s en de life sciences-industrie. Dit kader helpt maatregelen te nemen om de meest stabiele en veilige toeleveringsketens mogelijk te maken. Naast een rampenplan omvat dit een partnernetwerk, een sterke fysieke logistieke infrastructuur en een op IT gebaseerde transparantie van de toeleveringsketen. Ten slotte moet er een responseenheid met een duidelijk mandaat worden opgericht om alle kritieke activiteiten op korte termijn uit te kunnen voeren.

“COVID-19 heeft zich ontwikkeld tot een crisis met een ongekende omvang en impact. Zowel overheden, bedrijven als de logistieke sector moesten zich snel aanpassen aan nieuwe uitdagingen. Als wereldleider in logistiek willen we onze inzichten en ervaringen delen om nieuwe strategieën te ontwikkelen in een steeds meer verbonden wereld ”, legt Katja Busch, Chief Commercial Officer van de DP DHL Group, uit. “Regeringen zijn overgegaan tot een actievere rol in medische toeleveringsketens. In de afgelopen maanden hebben we aangetoond dat goede planning en passende samenwerking binnen de toeleveringsketen een sleutelrol spelen bij het streven van overheden om voldoende hoeveelheden medische benodigdheden in noodsituaties zoals deze veilig te stellen. ”

Lees het witboek hier.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW