Nog beter verkopen via het Bol-platform: kijk ook naar zakelijke markt

In de interviewserie ‘Groei onder de Loep’ spreekt Bol met experts en specialisten in e-commerce en ondernemers die verkopen via bol.com. Elke editie staat één gast centraal en bespreken ze één specifiek onderwerp.

In de nieuwe editie: Walther Ploos van Amstel, lector City logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, over e-commerce en de snelheid en duurzaamheid van leveringen.

Perfecte leveringen

Walther: “Je kunt je als webwinkel onderscheiden met een snelle en betrouwbare bezorging. Die winkels moeten kritisch op zichzelf zijn: hoe snel ben ik? Hoeveel pakketjes krijg ik retour? Wat kan ik daartegen doen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn percentage ‘perfecte leveringen‘ omhoog gaat? Logistiek moet je minstens zo goed zijn als je concurrent. Anders ben je snel klaar. Vergis je niet, de logistieke lat ligt bijzonder hoog in Nederland: vandaag bestellen, morgen leveren begint de norm te worden. Wat dat betreft is de klant in de loop der jaren behoorlijk verwend geraakt.”

De zakelijke markt

Walther voorspelt dat de zakelijke markt de komende jaren gaat exploderen. De markt transparanter is geworden en je kunt makkelijker iets uit het buitenland halen of in grote hoeveelheden bij een platform bestellen. Zakelijke klanten gaan niet meer per se naar fysieke groothandels, maar bestellen hun kantoorartikelen online. Walther: “Als ik een webwinkel was, zou ik me op de zakelijke markt oriënteren”.

Local-for-local

Over de local-for-local marktkansen zegt Walther: “Je hebt bedrijven in grote steden die binnen een uur leveren. Daar ligt dus nóg een grote kans voor webwinkels: levering aan lokale klanten. Als fysieke winkel of webwinkel kun je zeggen: ik werk alleen nog maar in bepaalde regio’s, puur omdat ik dan snel kan zijn. Dan ga je met een platform als bol.com in zee en laat je de bestellingen leveren door een lokale fietskoerier, of een ander bedrijf dat binnen een of twee uur kan bezorgen. Deze local-to-local-benadering appelleert ook nog eens aan de groeiende vraag naar duurzaamheid: wat is beter dan een bestelling die op de fiets wordt bezorgd?’

Lees het interview hier.

Volg ook de serie podcasts Platform Pioniers die Bol heeft gemaakt!

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW