Pak de mol!

Dit jaar was Wie is de Mol weer geweldig. Elke aflevering even spannend met steeds de grote vraag: Wie is de Mol? Ook leerzaam. Beide kandidaten in de finale hadden al heel snel een bondje gesloten. Samen deelden ze informatie over wie zij dachten dat de mol was. Zo’n bondje is lucratief leerde eerdere jaren ook al. Samen weet je meer; het combineren van informatie is waardevol.
De twee kandidaten die in de finale tegenover de mol stonden moesten elk 40 vragen over de mol beantwoorden. Beide kandidaten hadden ieder 37 vragen goed. Dat is een record. Nog niet eerder hebben kandidaten zoveel vragen goed gehad. Samen informatie delen loont. Wel jammer dat er natuurlijk maar een winnaar kan zijn.

Opvallend dit jaar was dat pot de laagste ooit was. Er zat minder dan €10,000 in de pot voor de winnaar; was het ontmaskeren van de mol voor hun belangrijker dan geld verdienen? De grote uitdaging voor de volgende Wie is de Mol is: als je samenwerkt hoe regel je dan ook dat je samen meer in de pot overhoudt?

Wie is de Mol een feest van herkenning voor supply chain mensen. Opportunistisch gedrag, onvoorspelbaarheid en geld dat zomaar verdwijnt. Steeds weer denken dat je iemand kan vertrouwen die uiteindelijk je toch bedonderd. Met veel kandidaten in het supply chain spel loopt het vaak moeizaam; doet iedereen nog wel mee? Zo’n spel brengt het slechtste in de mensen boven.

Wie is de Mol is verplichte kost voor iedereen die met ketensamenwerking aan de slag gaat. Wat kun je leren van je medekandidaten? Welke risico’s zijn er in samenwerking?  Hoe kom je erachter wie in jouw team de mol is? Wat zijn de spelregels voor een succesvolle samenwerking? Hoe eerder je samen de mol stopt, hoe meer je met elkaar overhoudt. Of, is de harde realiteit dat er uiteindelijk toch altijd maar eentje wint?

 

Walther Ploos van Amstel.

 

ps… voor de liefhebbers de echt klassieker: Hoe word ik een rat?

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW