Papiertekort: waar kan ik mijn zaterdagkranten doneren?

Papiertekort noopt uitgeverijen nieuwe boeken uit te stellen. Het tekort komt door de grote vraag naar kartonnen verzenddozen voor de vele webwinkelbestellingen. Wat een waardeloos bericht voor uitgevers, auteurs, boekhandels en lezers. Boekenlezers houden nog steeds van papier. Het aandeel e-boeken op de Nederlandstalige markt is maar 6 procent.

Ik stoor me elk weekend aan de papieren zaterdagkranten in mijn brievenbus. Elke week een kilo kranten die bij mij, en veel buren, meteen de papierbak ingaan. Niet echt duurzaam. Komt automatisch met mijn ooit afgesloten abonnement. Dat even veranderen is niet eenvoudig. Waarom bieden de kranten niet eenmalig iedereen een eenvoudige keuze: ‘opt in’ of ‘opt out’.

Een paar jaar geleden kreeg je die zaterdagkrant vanwege oneerlijke btw-regels. Die gelden sinds 2020 niet meer. Na de wijziging van de btw-tarieven voor boeken, kranten en tijdschriften geldt het verlaagde btw-tarief ook voor elektronische uitgaven. Niet nodig dus.

O ja… die dozen voor al die webwinkelbestellingen. Dat kan natuurlijk veel slimmer met veel minder karton (en veel minder lucht).

Papier is te waardevol om steeds in de oud papierbak te laten eindigen.

 

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW