Ren je rot bij verkeerslichten in de stad

Oversteken bij verkeerslichten is vaak een stressvolle bezigheid, zeker voor ouderen of mensen met een beperking. Bijna elke Amsterdammer zal herkennen dat het niet lukt om bij verkeerslichten binnen de tijd die je wordt gegund over te steken.

Ik kaartte de zaak een kleine twee weken geleden aan over de situatie bij het voetgangersverkeerslicht op de Vijzelgracht. Niemand haalt het in 7 seconden. Je vraagt je af of de bedenker überhaupt ooit ter plaatse is geweest? Volgens de gemeente voldoet het allemaal aan de ‘normen’ en zijn er geen problemen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is er voldoende zogenoemde ‘ontruimingstijd’ voordat de kruisende stromen weer gaan rijden. Belachelijk natuurlijk. Die normen zijn niet veilig! Ik wil dat mijn gemeente zelf nadenkt over de situatie ter plaatse!

De Vijzelgracht is niet het enige voorbeeld. Andere punten in de stad waar het knap lastig is om binnen de gegeven oversteektijd de overkant te halen, zijn de voetgangersstoplichten op de hoek van de Rozengracht en Prinsengracht, waar een relatief lang stuk moet worden afgelegd om de overkant te bereiken. Wie op die plek gaat kijken, ziet dat vele voetgangers nog niet eens de trambaan hebben bereikt als de stoplichten beginnen te knippen en lopen slechts twee meter verder als de lichten op rood springen. De gemeente landelijke normen voor de oversteektijden zijn goed voor een kruising in Deventer of Zutphen, maar niet geschikt voor Amsterdam.

De Telegraaf pakte het onderwerp op en vroeg het experts. De 7 seconden oversteektijd noemt fractievoorzitter Wil van Soest van de Partij van de Ouderen: “Ongekend!” Ze zegt: “Mensen die het lukt om in 7 seconden naar de overkant te komen, kunnen zich inschrijven voor de Olympische Spelen. Het is een belachelijk korte tijd waarin, met name ouderen en mensen met een beperking, het echt niet lukt om veilig over te steken. Amsterdam noemt zichzelf een ’ouderenvriendelijke stad’, maar daar sluit dit absoluut niet op aan. De Partij van de Ouderen wil dat die doorlooptijd verlengd wordt, liever gisteren dan vandaag. “Wij trekken met schriftelijke vragen aan de bel bij het stadsbestuur”, aldus Van Soest.

AT5 nam een kijkje met mij en Wil op de Vijzelgracht. “Wie het lukt om in zeven seconden naar de overkant te komen, kan zich inschrijven voor de Olympische Spelen”, zegt Wil van Soest van de Partij van de Ouderen.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW