We zijn steeds meer van onze eigen buurt houden

Een mooi bericht in het FD vandaag: vooral de grotere markten hebben het moeilijk en de kleinere buurtmarkten doen het wel goed. Markten die afhankelijk zijn van buitenlandse bezoekers zoals de Amsterdamse Albert Cuypstraat of de markten in grenssteden draaien niet goed.

Louise Wesselius van de vereniging van marktkooplieden zegt er tegen FD over: ‘Dat is te danken aan corona. Veel mensen werken thuis en bezoeken tussen de middag even de markt. Dan hebben ze een loopje en doen ze ook even de boodschappen.’ De buurtmarkten trekken een nieuw publiek aan. Waar onder normale omstandigheden vooral een vergrijsd publiek rondloopt op de markt, komen nu de jongeren.

Ook staat vandaag in FD dat er ondanks de coronacrisis toch veel vraag is naar supermarkten en buurtwinkelcentra. Volgens Cushman & Wakefield kopen pensioenfondsen en beleggers nu vooral supermarkten en wijkcentra met een slager, een drogist en andere winkels voor producten die mensen dagelijks kopen. Daar is vastgoed tientallen procenten duurder geworden. Vastgoed in de grote winkelstraten? Onverkoopbaar!

Het is mooi dat bewoners kun eigen buurt herontdekken en waarderen in deze coronatijd, Ik pleit al langer voor wijken met meer sociale cohesie. Zo’n wijk waar slenteren, ontspannen en ontmoeten centraal staan. Een buurt die aantrekkelijk, veilig en ­in­clusief tegelijk is. Waar wandelen de norm is. Waarom zou je het allemaal verderop zoeken?

Misschien moet we ons laten stimuleren door de Parijse 15-minuten plannen. Alles wat je nodig hebt op 15 minuten lopen. Jouw winkels, de markt, de gezondheidszorg, de school, sportvrienden, heerlijke restaurantjes en terrasjes, inspirerende werkplekken en misschien wel je stille liefde.

Hopelijk blijven we nog lang houden van onze buurt, en zijn ondernemers, die we tijdens het afgelopen jaar terecht steeds meer zijn gaan waarderen.

Walther Ploos van Amstel.

 

Ps… de foto is van voor corona!

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW