Energieneutraal doe je samen, toch?

Het een na het andere magazijn kondigt aan energieneutraal te worden. Dat doen ze met zonnepanelen, windmolens, warmtepompen, energieopslag en meer ‘energietransitie’ snufjes. Eigen snufjes, vaak op eigen terrein. Dan kan er een vinkje achter de duurzaamheidsdoelstellingen. Klaar is Kees?

Ik ben verbaasd dat bedrijven bij energieneutraliteit niet veel meer samenwerken met hun buren. Dan worden het dure ‘lokale’ oplossingen. Het is de vraag is of de energieopwekking op het juiste moment plaats vindt. Vraag en aanbod zijn niet noodzakelijk in balans. Dan is de stroom die je overdag zelf opwekt ‘waardeloos’. Dan verdien je de investeringen niet snel terug. En, het klimaat schiet er niks mee op.

Wie overigens doorvraagt ziet dat het bij de vele energieneutrale plannen enkel gaat om het magazijn zelf, maar nog niet om de stroom voor de zero emissie voertuigen die er straks komen. Zero emissie mobiliteit vreet stroom. Vandaag energieneutraal is straks nog niet energieneutraal. De stroomleveranciers gaan het in elk geval niet voor je oplossen; het stroomnet is vol.

Er zijn echt slimmere oplossingen nodig. Het initiatief van Essent met CLIC is een prima plan waarbij energieaanbod en -vraag van meerdere bedrijven slim worden gekoppeld.

Investeren in energieneutraal? Dat is alleen maar toekomstvast als je dat samen met je buren doet.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW