Er is steeds minder ruimte voor bedrijven in Amsterdam

Amsterdam kent een flinke druk op de ruimte door de enorme groei die de stad doormaakt. Met de Bedrijvenstrategie 2020-2030: Amsterdam duurzaam productief  stuurt de gemeente op een gemengde, toekomstbestendige bedrijfsruimtemarkt waarin er voldoende ruimte behouden blijft en gerealiseerd wordt. Dit doet de gemeente in vier actielijnen:

  • Maximaal de kansen benutten om wonen en werken te integreren.
  • Bestendigen, intensiveren en verduurzamen van de bedrijventerreinen.
  • Selectief omgaan met de laatste vrije kavels bedrijventerrein.
  • Een regionale strategie en aanpak.

Monitoring

De schaarste aan ruimte en de afgesproken ambitie om voldoende bedrijfsruimte te realiseren en behouden in Amsterdam vraagt om continu inzicht. In de bedrijven-strategie is afgesproken om periodiek de vier actielijnen te monitoren. Door het monitoren van de ontwikkelingen in de stad kan er worden bijgestuurd wanneer nodig. Er is specifiek aandacht voor het thema werk-gelegenheid. Er is dit jaar meer aandacht voor ondernemers en hun ervaringen en daarnaast verdieping op de werkgelegenheid op verschillende bedrijvenlocaties.

Krapte

De krapte van de bedrijfsruimtemarkt in Amsterdam is goed zichtbaar in de afname van het beschikbare aanbod. In 2021 bedroeg dit 149.700 m2, een daling tegenover 2020 en op 2017 na het laagste niveau in de afgelopen 10 jaar. In 2022 is het aanbod verder afgenomen naar 93.500 m2. Door het gebrek aan aanbod vindt er nauwelijks doorstroming van bedrijven plaats. De sterke schaarste op de Amsterdamse bedrijfsruimtemarkt resulteert in huurprijzen die oplopen tot € 150 per m2 per jaar. In Amsterdam ligt het leegstandspercentage met 2,7% onder het landelijk gemiddelde. Intensivering gaat langzaam (en moeizaam).

De werkgelegenheid op de bedrijventerreinen is tussen 2021 en 2022 met 4,2% gegroeid naar circa 38.800 banen.

Dynamiek

Meer dan de helft van de bedrijfsruimtetransacties vond plaats in de transport sector (en online logistiek). Industrie en handel laten een daling zien in transacties.

De krapte op de Amsterdamse bedrijfsruimtemarkt wordt de afgelopen jaren steeds zichtbaarder, naarmate er meer bedrijventerreinen getransformeerd worden naar woon-werkwijken. Ondanks vele inspanningen van ondernemers zelf en de gemeente is er voor de ondernemers die zich bij de gemeente gemeld hebben nog geen nieuwe huisvesting gevonden.

Transformatiecoördinator

De gemeente Amsterdam wil vooral de maakindustrie, stadslogistiek en stadsverzorgende bedrijven zoals autogarages, aannemers en schoonmaakbedrijven meer kansen bieden op een nieuwe plek voor hun bedrijf. Daarvoor roept de gemeente een werkcorporatie in het leven die zonder winstoogmerk bedrijfsruimte gaat verhuren. Ik ben benieuwd naar de uitvoeringsagenda hiervoor. Gaat dit echt helpen, zitten bedrijven erop te wachten of is het een sigaar uit eigen doos? We wachten af.

Zo zet de gemeente ook in op stapeling van bedrijfsruimten, waarbij ruimte wordt gemaakt voor nieuwe functies op bedrijventerreinen en originele bedrijvigheid behouden wordt, en komt er een transformatiecoördinator voor ondernemers in transformatiegebieden.

Verduurzaming

Voor veel bedrijven is door de hoge energieprijzen een energietransitie voor de bedrijfsvoering noodzakelijk. Samenwerking is hierin cruciaal. Op veel terreinen zijn collectieven gestart die samen investeren in het verduurzamen van het terrein en hun bedrijfsvoering.

De monitor is een aanvulling op reeds bestaande monitoren zoals de regionale Monitor Plabeka (Platform Bedrijven en Kantoren) en de Monitor Ruimte-intensivering Noordzeekanaalgebied.

Bron: gemeente Amsterdam

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW