Gaat Amsterdam Noord een eroscentrum trekken?

Gisteren mocht ik op Nieuwsuur meepraten over de plannen van de Amsterdamse coalitie voor het verplaatsen van de prostitutie van de Wallen naar Amsterdam Zuid of Amsterdam Noord.

Na drie jaar onderzoek en marktconsultatie liggen er nu voorstellen. Wie de moeite neemt het proces van drie jaar terug te filmen snapt niets van de uitkomsten. Er is ook niets gebeurd met het zorgvuldig afwegen van de criteria van verschillende belanghebbenden. Buurtbewoners en -ondernemers zijn opnieuw volledig buitenspel gezet. Iets met een cultuuromslag die weerbarstig is.

Bijzonder is dat de contouren van wat dat eroscentrum dan moet zijn niet meer is dan een fraaie artist impression. Er is geen beeld van de doelgroep en bezoekers en de vraag is of de sekswerkers er zelf wel willen werken. Als de ramen op de Wallen sluiten gaan zij dan niet liever naar de Spuistraat of het Singel in het Amsterdamse Centrum.

Met 100 kamers komen er zo’n 1.500 klanten per dag (en vooral ‘s avonds en ‘s nachts). Op de Wallen komen op drukke avonden en nachten 25.000 bezoekers. Gaan die echt de barre overtocht wagen met het peespontje vol met hitsige mannen naar NDSM? Een WipOverHetIJ? Ik snap dus niet hoe een kaal en kil eroscentrum in Noord straks de drukte op de Wallen gaat oplossen.

Eerdere onderzoeken (die zijn er overigens te weinig) laten zien dat toch vooral Amsterdammers de prostituees bezoeken. Moeten die straks met de auto naar Noord? Of zoeken zij de sekswerkers liever thuis op? Zijn de toeristen die op de Wallen klant zijn van de sekswerkers bewuste seksshopers of dronken impulsneukers? Wat is het ‘business plan’ van het eroscentrum?

Experts adviseerden in 2020 om bij de marktconsultatie te onderzoeken of er partijen zijn die zo’n eroscentrum willen ontwikkelen en partijen die het willen exploiteren. Dat is niet gebeurd. De financiële risico’s voor de gemeente zijn dus niet bekend. De gemeente concludeert: ‘Er zijn in de literatuur geen voorbeelden gevonden van onderzoeken naar prostitutie met een positief effect op een buurt’. Alle lichten zouden dan op rood moeten staan. De onderzoeken rammelen aan alle kanten. Waarom is een van de relevante bijlagen (de onderbouwing met geld) bij het eroscentrum dossier geheim? Is er al wat bekokstoofd met projectontwikkelaars in Amsterdam Zuid? Net als destijds bij project1012?

Wat mij opvalt in de vele reacties in de media is dat iedereen het ‘draagvlak’ wel vanzelfsprekend verwacht van de Wallen- en Centrum bewoners en ondernemers. De leefbaarheid daar staat onverminderd onder druk. Het past het college om vooral te blijven doorgaan met de aanpak daarvan.

Ik mag toch hopen dat het college dit circus niet heeft opgetuigd met als doel uiteindelijk de prostitutie op de Wallen te behouden. De zoveelste actie voor de bühne…

Walther Ploos van Amstel.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW