Green Collective rolt gezamenlijke inzameling verder uit

Green Collective zorgt voor minder inzamelwagens en schonere lucht in binnensteden. Green Collective is een initiatief van PreZero en Renewi, om gezamenlijk bedrijfsafval in te zamelen. Door voortaan met één inzamelvoertuig via één gecombineerde route te rijden, draagt Green Collective bij aan een schonere, beter bereikbare en veiligere stad. Zo wordt het inzamelverkeer in de binnensteden van de vier gemeenten tot 50 procent verminderd. Dit levert óók een flinke CO2-reductie op, want elke 100 kilometer die minder wordt gereden, leidt tot een besparing van 160 kilogram CO2. Dit najaar breidt het initiatief zich ook uit naar Eindhoven, Groningen, Alkmaar en Tilburg.

Green collective rol uit naar 30 gemeenten in 2023

Green Collective heeft zich tot doel gesteld in 2023 minstens 30 gemeenten te helpen met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Inmiddels hebben PreZero en Renewi al positieve ervaringen opgedaan met deze duurzame vorm van inzameling in acht gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Vanaf deze week start Green Collective in Arnhem (gecombineerd met een deel van Westervoort) en in juli volgen Leeuwarden (gecombineerd met een deel van Drachten), Deventer (gecombineerd met een deel van Apeldoorn) en Maastricht. PreZero en Renewi verenigen afvalinzamelaars én verzorgen de implementatie, het beheer en de uitvoering van de gezamenlijke afvalinzameling.

Gemeenten profiteren van de voordelen van dit initiatief, zonder er zelf omkijken naar te hebben. In Deventer, en in dezelfde route ook een deel van Apeldoorn, wordt naast bedrijfsafval voor het eerst papier en karton gezamenlijk ingezameld. Green Collective wil ook de gezamenlijke inzameling van pbd-afval van bedrijven (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) mogelijk maken.

Green Collective in Arnhem

Samen inzamelen scheelt kilometers en daarmee CO2-uitstoot. Ook zijn de gemeenten veiliger en beter bereikbaar, omdat het aantal verkeersbewegingen omlaag gaat. Aan de bestaande dienstverlening en contracten van de klanten van PreZero, Renewi en andere inzamelaars verandert niets. Iedere klant behoudt het contract met zijn eigen afvalinzamelaar, maar het afval wordt opgehaald door de inzamelwagen van Green Collective.

Samen kom je verder

Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations van PreZero is blij dat Green Collective in steeds meer gemeenten in Nederland van start gaat. “Nog voor het einde van dit jaar starten we in acht nieuwe gemeenten. We zijn er erg trots op dat we deze mijlpaal al zo snel na de start van Green Collective, in mei 2021, hebben bereikt”, vertelt hij. “Samen kom je verder, dat bewijst ons initiatief. Deze samenwerking zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder zwaar verkeer. Een duurzame stadslogistiek is een belangrijk thema voor steeds meer Nederlandse gemeenten. We zijn erg blij dat we hieraan met Green Collective een bijdrage kunnen leveren.”

Eric Pero, Directeur Operations Nederland bij Renewi, kijkt positief naar deze ontwikkelingen: “Wij zijn blij dat we met ons duurzame collectief ook in de binnensteden van Arnhem, Deventer, Leeuwarden en Maastricht van start kunnen gaan. Met Green Collective laten we zien dat we in steeds meer gemeentes steeds duurzamer kunnen inzamelen. Daarbij voorkomen we onnodige vervoerskilometers, besparen tonnen aan CO2-uitstoot. Dat resulteert in schonere lucht en minder verkeersdrukte in de gemeenten, wat ook de verkeersveiligheid ten goede komt. Kortom, een initiatief waarbij er alleen maar winnaars zijn.”

Green Deal ZES

Als deelnemende partij aan de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek willen PreZero en Renewi dat tegen 2023 de stadskernen in minstens 30 gemeenten emissievrij bevoorraad worden. Met de oprichting van Green Collective nemen zij het voortouw in het bereiken van de doelen van de Green Deal ZES. Zo kunnen zij de inzamelactiviteiten samen veel efficiënter, duurzamer én veiliger uitvoeren.

Meer informatie over Green Collective is te vinden op: www.green-collective.nl

Bron en foto: Green Collective

1 Comment

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW