Het gaat steeds beter met de luchtkwaliteit in Amsterdam. Dat blijkt uit de laatste rapportage van de GGD met de resultaten van de meetpunten.
In 2023 zijn de concentraties van stikstofdioxide (NO2), fijn stof (PM10 en PM2.5), roet en benzeen duidelijk verbeterd vergeleken met voorgaande jaren. Nog nooit eerder werden zulke lage concentraties gemeten. De weersomstandigheden speelden hierbij een belangrijke rol: het regende veel en er stond relatief harde wind. De lucht wordt schoner wanneer er veel wind uit het westen waait en wanneer het regent.
Voor het eerst is er op een locatie in Amsterdam voldaan aan de jaargemiddelde gezondheidsadvieswaarde voor fijn stof PM10 volgens de WHO. Op geen van de meetpunten werd voldaan aan de gezondheidsadvieswaarden van de WHO (2021) voor NO2 en fijn stof PM2.5. Dit geldt niet alleen voor Amsterdam, maar voor grote delen van Nederland.
In het Actieplan Schone Lucht (ASL) heeft het Amsterdamse college de ambitie vastgelegd om verder te gaan dan het voldoen aan de huidige wettelijke Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. In het ASL is afgesproken om vanaf 2030 te voldoen aan de 2005-WHO-advieswaarden voor luchtkwaliteit. Deze zijn soepeler dan de aangescherpte 2021-WHO-advieswaarden. Amsterdam wil uiteindelijk een uitstootvrije stad worden.
De afgelopen jaren werd de lucht steeds schoner. Maatregelen uit het ASL dragen hieraan bij. In de Uitvoeringsagenda ‘Uitstootvrije Mobiliteit Amsterdam 2023-2026’ wordt de wijze van uitvoering van de maatregelen uit het ASL beschreven voor de huidige bestuursperiode met een doorkijk naar 2030. Belangrijke voorgestelde maatregelen zijn de uitstootvrije zones voor stadslogistiek, brom- en snorfietsen en pleziervaart en de aanscherping van de milieuzone voor dieselpersonen- en bestelauto’s per 2025.
De bijdrage van houtstook aan de roetconcentratie is ook vergelijkbaar met 2022 en is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de roet in de lucht. Concrete maatregelen om dit aan te pakken zijn nog niet bekend.
Update 2 oktober 2024: Nu andere steden in het land ook maatregelen tegen houtrook hebben aangekondigd, komt ook Amsterdam met een plan om het stoken van hout aan te pakken. Houtrook is na de industrie de grootste bron van luchtvervuiling door roet in de stad. “Inmiddels blijkt het zo ongezond te zijn, dat ik het onverantwoordelijk vind om hier niets aan te doen”, stelt wethouder Luchtkwaliteit Melanie van der Horst.
Bron: Gemeente Amsterdam
Lees ook: Gaan we met de uitstootvrije plannen straks allemaal drie maanden langer leven?