Kadotip: ‘Futurama’ over de geschiedenis van morgen

Ik schreef op Twitter: “Een prachtig verhaal uit Parijs over persluchtaansturing van de klokken. Doet me denken aan de manier waarop we netcongestie willen oplossen. Met heel veel kabels en centrales. In plaats van decentrale zelfsturende energienetwerken”.

Ik werd getroffen door een van de vele verhalen uit het boek Futurama van Fanta Voogd. Een boek over toekomstvoorspellers uit het verleden en wat we vandaag en in de toekomst nog van hen kunnen leren. Verhalen over de geschiedenis van morgen. Verhalen over aanvankelijk ongeloof bij zelfs de grootste geleerden… die achteraf verschrikkelijk ongelijk kregen. Verhalen over innovaties die pas eeuwen later een groot succes werden. Verhalen over mannen en vrouwen die heilig geloofden in de vooruitgang.

Zo laat Fanta Voogd in Futurama zien dat revolutionaire ontwikkelingen ooit zijn ontstaan door toeval, of ontsproten aan het brein van een genie. Hij laat het grillige proces zien waaruit de wereld zoals wij die nu kennen is ontstaan. Een kroniek van de menselijke verbeeldingskracht, vol hoge verwachtingen en grootse mislukkingen. Elk verhaal stem tot nadenken over echte innovaties. En over innovaties die nog gaan komen.

Een eyeopener voor Fanta Voogd zelf was de broodfabriek die Samuel Sarphati in 1856 in Amsterdam liet bouwen. Goed, gezond brood werd ineens betaalbaar voor grote groepen Amsterdammers. Industrialisatie bleek de volksgezondheid en de levensverwachting in de stad niet te schaden, maar juist direct ten goede te komen. Het is maar een van de 93 hoofdstukken. Kleine pareltjes.

Futurama is dit jaar mijn aanrader voor de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom. Te koop in de goede boekhandel en natuurlijk online bij Managementboek.

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW