Never waste a good crisis: welke lessen trekken we uit de toekomst?

Gisteren mocht ik op Universiteit Nyenrode een college geven in de collegereeks Logistiek Management van Logistiek Academy. Een coronavolle zaal, een een groep thuiskijkers, met professionals die zich opmaken voor de toekomst. Mijn college ging over trends in supply chain management en veel praktijkvoorbeelden van innovaties in de transportsector, bij online retailers, de bouwketen en grote evenementen.

Voor de trends ging ik deze keer te rade bij de nieuwe DHL Trend Radar 2020. DHL heeft in een uitgebreid rapport relevante technische en markttrends in supply chain management in kaart gebracht; wanneer spelen ze echt een rol en wat is de impact? Bedrijven die innovatieve oplossingen omarmen, zijn in de huidige moeilijke omstandigheden beter in staat hun operaties te beheersen en problemen op te lossen, concluderen de onderzoekers in het rapport.

 

Er is een sterke groei in het gebruik van data analytics, artificial intelligence, robotisering, Internet of Things en Application Programming Interface (API). Doorbraken in quantum computing en blockchain lossen schaalproblemen op en leiden tot nieuwe verdienmodellen. Duurzaamheid bepaalt de behoefte aan innovatie in verpakking, planning, optimalisatie en beheer van logistieke faciteiten om de uitstoot te beperken.

De vanzelfsprekende, vertrouwde logistiek past niet meer. We staan voor grote, wereldwijde veranderingen die de logistieke modellen van vandaag in een keer ‘incourant’ maken. Supply chain management is meer dan ooit nodig om die uitdagingen aan te pakken. Maar, de huidige ‘logistieke’ concepten voldoen niet meer. Er is een andere kijk nodig op samenwerking in supply chains, de technische inrichting van goederenstromen en de beheersing van wereldwijde goederenstromen. We moeten ons vakgebied opnieuw relevant maken; ‘never waste a good crisis’.

Walther Ploos van Amstel.

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW