NVM: volumedaling logistieke vastgoedmarkt

De m²-opname van kantoren (-26 procent) en bedrijfsruimte (-28 procent) is in het eerste kwartaal van 2023 sterk afgenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2022. Vooral de gestegen rente en hoge energieprijzen zetten een rem op de vraag en de bereidheid om te investeren in kantoren, bedrijfsruimte en logistiek vastgoed. Desondanks blijft de vraag naar bedrijfsruimte en logistiek vastgoed aanwezig. Terwijl het aantal transacties van kantoren met 21 procent daalde, steeg het aantal transacties voor bedrijfsruimte en logistiek vastgoed met 17 procent. Dat stelt NVM Business.

De reden van de volumedaling in logistiek vastgoed is het wegvallen van grote opnames boven de 5.000 m², aangezien het juiste aanbod hiervan achterblijft bij de vraag. In het eerste kwartaal van 2023 was sprake van veel minder opname van logistiek vastgoed dan in de periode hiervoor. De opname van kleine bedrijfsruimte tot 2.000 m² bleef wel op niveau.

Voor het eerst sinds 2020 is het aanbod van bedrijfsruimte gestegen. Het aanbod (6,91 miljoen m² ) lag 1 procent hoger dan in het vorige kwartaal, maar is wel 11 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2022.

Door een aanhoudende vraag blijft het aanbod van kleine metrages flink dalen. Ondanks de hoge vraag remmen een gebrek aan grond, uitbreidingsmogelijkheden (onder meer als gevolg van de stikstofcrisis) en het wachten op een landelijke beleidslijn over verdozing, de markt voor logistiek vastgoed.

Door tekorten nemen de huurprijzen van logistiek vastgoed toe. De mediaan lag in het eerste kwartaal van 2023 op €70,50/m². Koopprijzen staan onder druk door de gestegen financieringsrente, maar zijn in het eerste kwartaal van 2023 doorgegroeid naar een mediaan van €1.310,-/m². Dat is het hoogste niveau ooit.

Ten opzichte van in het eerste kwartaal van 2022 lag de opname in Gelderland 30% hoger. Ook Flevoland en Zeeland hadden een sterk kwartaal. Limburg (-72%) en Zuid-Holland (-62%) hadden juist een zwakke periode, vooral omdat grote opnames van logistiek vastgoed zijn weggevallen.

Bron: NVM Business

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW