Pakketbezorging PostNL groeit naar 16 pakjes per jaar per huishouden

PostNL publiceerde wat cijfers over hun pakketbezorging in Nederland in 2020. De gemeente met de meeste pakketten is Schiermonnikoog, waar een huishouden gemiddeld 32 pakketten ontving. Dat is ongeveer het dubbele van het gemiddelde in heel Nederland.

Een gemiddeld huishouden ontving in 2020 namelijk 16 pakketten van PostNL, een stijging van circa 27 procent vergeleken met een jaar eerder. Toen bezorgden PostNL gemiddeld 12,5 pakketten per adres per jaar.

Tellen we daarbij de volumes op van Redjepakketjes, DHL en andere bezorgers dan krijgt een huishouden per jaar tussen de 30 en 35 pakketten; eens per 10 dagen. Het valt allemaal dus wel mee. Cijfers over afhaalpunten en parcellockers heeft PostNL niet genoemd.

Daalt marktaandeel PostNL?

Betekent die een daling van hun marktaandeel PostNL? Sendcloud, het alles-in-een verzendplatform dat webwinkels koppelt aan vervoerders als PostNL, DHL, Budbee en Trunkrs zag dat via hun platform 103 procent meer pakketten verzonden dan in 2019. CBS heeft het over een online groei van 50 tot 60 procent. PostNL lijkt bij deze groei achter te blijven.

Walther Ploos van Amstel.

 

Figuur: PostNL

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW