Schonere lucht: dat begint vooral binnenshuis

De laatste tijd is er meer aandacht voor ventilatie op scholen, maar tegelijkertijd is in een op de zeven woningen de lucht van ondermaatse kwaliteit. Een gezond binnenklimaat moet een vanzelfsprekend onderdeel worden van een gezonde levensstijl, bepleiten partners van het platform Gezond Binnen in Parool vandaag.

We brengen gemiddeld 80 procent van onze tijd binnen door. Ondertussen voldoen ongeveer een half miljoen huishoudens in Nederland niet aan de WHO-norm voor een gezond binnenklimaat, stelt TNO. Ook kookt meer dan de helft van de huishoudens in Nederland nog op gas, terwijl kinderen in een huis waar op gas wordt gekookt volgens de WHO 20 procent meer kans hebben op longklachten. Ruim de helft van de Nederlandsers (58 procent) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na bakken en braden vier maal zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing, volgens TNO.

Gezond Binnen is een platform met tips en adviezen over een gezond binnenklimaat. Op dit platform staat informatie en praktische tips over hoe jij een gezond binnenklimaat kunt creëren in huis, op het werk of in de klas.

Met al die nieuwe inzichten over luchtkwaliteit vraag ik me af…. Waar blijven de kritische vragen over het bijstellen van het lokale luchtkwaliteitsbeleid, over een betrouwbare monitoring en duidelijke normen voor alle uitstoters; niet alleen buiten, maar ook binnen. Anders wordt de aanpak van schone lucht een klucht. Mensen hebben recht op gezonde lucht; zowel binnenshuis als buitenshuis. Met enkel de focus op verkeer worden we een beetje voor de gek gehouden.

Walther Ploos van Amstel.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW