Een belangrijke sector in stadslogistiek is Foodservice. Innovaties en ondernemerschap in regionale voedselketens en zero-emissie stadslogistiek zijn nieuwe stippen op de horizon waar naartoe de spelers in het voedselsysteem van boer tot bord zich moeten bewegen.
De foodgroothandel en horeca staan aan het begin van een transitie naar een nieuw systeem waarin de individuele spelers deze veranderingen zien maar toch niet in staat zijn om een omschakeling te maken. Denk aan de opmars van thuisbezorgen (platforms), personeelstekorten en ontkoppeld koken (dark-kitchens). Daarbij neemt in steden de ruimte sterk af en wordt de regelgeving bij bevoorrading strenger.
En nu, door de gevolgen van het Corona beleid, is de foodservice- en horecamarkt onder nog grotere druk komen te staan waardoor de noodzaak tot innoveren groter is geworden maar de middelen hiervoor sterk zijn afgenomen. Ook in de bevoorrading zullen horecaondernemers, de groothandel en leveranciers daarom anders en meer met elkaar moeten gaan samenwerken, al dan niet geholpen en gedwongen door de overheid.
Dit lijkt duidelijk vanachter het beleidsbureau en ‘knappe koppen’ hebben meer dan genoeg logistieke oplossingen gemodelleerd. Maar de praktijk is weerbarstig en de theorie blijkt in de praktijk nauwelijks te werken. In dit webinar gaan we in gesprek over wat er van ‘bottom-up’ nodig is om de horeca en groothandel dichter bij elkaar te laten komen en over te laten gaan naar een veel slimmere, goedkopere én duurzamere stadslogistiek.
Wat komt u te weten tijdens dit webinar?
Onlangs is de Outlook Horecalogistiek van CE Delft en Connekt gepresenteerd waarin vier innovatiethema’s werden benoemd:
- Elektrificatie van de last-mile.
- Clustering van leveranciers – het gebruik van stadhubs voor bezorging
- Online platforms die de logistiek gaan coördineren.
- Clustering inkoop van horecaondernemers.
In een webinar op 6 oktober worden de praktische implicaties van deze scenario’s voor zowel de horecaondernemer als de groothandel besproken: waar liggen de bedreigingen en waar liggen de kansen ervan? En hoe kunnen de theoretische modellen en plannen wél gaan leiden tot schonere en slimmere stadslogistiek?
De experts tijdens het webinar van de Topsector Logistiek zijn: Hessel de Keijzer van Bidfood, Johan Valstar van de Hallen Amsterdam en Kees-Willem Rademakers van de Hogeschool van Amsterdam.