CEO Rob Schuurbiers kijkt vooruit na 10 jaar Simacan

Het Saas-platform Simacan bestaat tien jaar. Mede-oprichter en CEO Rob Schuurbiers blikt terug op de visionaire plannen waarmee hij tien jaar geleden begon en wat hiervan tot nu toe is gerealiseerd. Welke lessen heeft hij geleerd? En wat is zijn visie op de komende tien jaar?

Rob Schuurbiers: “Mijn stip aan de horizon is een wereld met autonoom rijdende, elektrische voertuigen en bedrijven die realtime data uitwisselen om deze voertuigen voortdurend maximaal te benutten.”

Samenwerking in de keten

Rob Schuurbiers zegt over de toekomst: “Een belangrijke ontwikkeling die ik zie is dat transportbedrijven en verladers nauwer met elkaar gaan samenwerken. Bedrijven werken minder met vaste vervoerders die vaste routes rijden, maar nemen dynamisch beslissingen over wie een bepaalde vracht het meest efficiënt en het meest duurzaam voor z’n rekening kan nemen. Transport zal ook steeds meer in netwerken worden georganiseerd. In het hoger marktsegment van verladers en logistieke dienstverleners zie je dat al gebeuren en ik verwacht zeker dat dit sectorbreed door gaat zetten.”

The future of charging

Een ontwikkeling is de transitie naar elektrisch rijden. Nu wordt nog slechts een klein deel van transportoperaties met hybride of volledig elektrische voertuigen uitgevoerd. Maar in 2050 moet zowel het personenvervoer als de logistiek emissievrij zijn. Smart execution management is voorwaardelijk. Tijdens de uitvoering van de rit moet je namelijk continu monitoren of de State of Charge nog wel voldoende is om de rit conform planning af te ronden, en of de tijd tot de volgende rit wel genoeg is om het voertuig weer op te laden. Dit laatste hangt dan weer af van het laadvermogen dat je beschikbaar hebt.

Physical Internet

De rol van Simacan in dit toekomstig ECO-landschap is het verbinden van de wereld van de logistieke executie met de wereld van energie management. Als je het vanuit de planningscontext van het accu laden bekijkt, is Simacan de ontbrekende schakel tussen de truckfabrikanten en de energieleveranciers.

“Mijn stip aan de horizon is een wereld met autonoom elektrische rijdende voertuigen waarin de data over voertuig locaties, zendingsinformatie, verkeer en andere geodata, realtime worden verwerkt om voertuigen voortdurend maximaal te benutten. Door wetenschappers wordt dat ook wel het physical internet genoemd. Dat klinkt futuristisch, en dat is het wellicht ook, maar het is wel de richting. We willen naar een duurzame maatschappij toe met zo min mogelijk overlast en verspilling van schaarse middelen. Schone, zelfrijdende trucks die ’s nachts onze winkels en DC’s komen bevoorraden zijn daarin denk ik de ultieme stap. Bij alles wat wij binnen Simacan ontwikkelen, houden we deze toekomstvisie in ons achterhoofd. Wij zijn er klaar voor.”

Lees het hele interview hier.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW