Hoe gaat Amsterdam Logistic Cityhub om met netcongestie?

Vanuit Amsterdam Logistic Cityhub (ALC) kan Amsterdam vanaf eind 2022 worden bevoorraad. Boodschappen die Amsterdammers online kopen, materiaal voor bouwprojecten in de binnenstad en de bevoorrading van de horeca. Alles moet vanaf 2025 emissievrij de stad in. En dat kan vanaf ALC met elektrische voer- en vaartuigen.

Netcongestie

Er was alleen een probleem waar de cityhub tegenaan liep: netcongestie. Want al dat elektrische vervoer heeft veel stroom nodig. Ondanks een dak met meer dan 12.000 zonnepanelen en tien windturbines is het een uitdaging om het distributiecentrum en vooral het elektrisch vervoer van de toekomstige huurders goed te kunnen laten functioneren.

Change Inc sprak met CTP CFO Paul Dijkstra van CTP en Jeanke van der Haar van adviesbureau Over Morgen (Arcadis) over netcongestie bij ALC. Van der Haar is expert in lokale energieoplossingen: “Om die netcongestie op te lossen moet je slimmere dingen gaan doen. Het is een serieus probleem maar geeft een enorme versnelling om innovaties op energiegebied rendabel toe te passen.”

Eigen energiesysteem

ALC ontwikkelt een eigen energiesysteem dat met slimme sturing zorgt voor een optimaal gebruik van energie in en rond het distributiecentrum.

Van der Haar: “We regelen het energiesysteem hier zo in dat we zo min mogelijk energie van buiten nodig hebben. Een vastgoedpartij zoals CTP wordt daardoor steeds meer een energiebedrijf. Want naast het fysieke complex moet je ook voor de energiehuishouding in het gebouw zorgen. En door de recente prijsontwikkelingen op de energiemarkt, is er naast netcongestie ook een financieel voordeel om jouw eigen energie ook zelf te gebruiken”

Slimme sturing

Met slimme sturing worden bijvoorbeeld de laadprofielen van stadslogistieke voer- en vaartuigen gekoppeld met de actuele energievraag in het gebouw en de eigen opwekking van energie. Daarnaast worden er bi-directionele laadpalen geplaatst die de stroom zowel aan de auto als aan het net kunnen geven, en een eigen energieopslag in een batterij. Door de zonnepanelen en windturbines wordt duurzame energie opgewekt.

Het doel is om zoveel mogelijk energie uit de eigen opwekking te gebruiken, waardoor het voor ALC en de huurders zo betaalbaar en duurzaam mogelijk is. Zo wordt er ook zo min mogelijk vermogen uit het openbare elektriciteitsnet gehaald.

 

Bron: Change Inc

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW