Meer elektrische bestelauto’s verkocht

Door de groei thuisbezorging is er een grote vraag naar bestelauto’s. Die zijn ook vaker elektrisch aangedreven. In februari 2021 zijn de verkopen van elektrische bestelauto’s met 180 procent gestegen tegenover februari 2020. Dat stelt VWE Automotive. Ook RVO meldt stijgende verkoopcijfers.

Een op de tien is elektrisch

Vooral eind 2020 zijn er veel elektrische bedrijfsauto’s verkocht; zelfs meer dan in de eerste drie kwartalen van 2020 samen. November was een recordmaand met 376 nieuwe elektrische bedrijfsauto’s. In december had zelfs 1 op de 10 nieuw verkochte bedrijfsauto’s een elektrische aandrijving. In februari lagen verkopen 180% boven de aantallen van februari 2020.

Er zijn grote partijen elektrische voertuigen geleverd aan bezorgdiensten als DHL, Picnic en HelloFresh. Ook steeds meer kleinere bedrijven en instellingen zijn elektrisch gaan rijden. Ruim 10 procent van de elektrische bestelwagens wordt gekocht door bedrijven met een vloot van niet meer dan 10 auto’s.

Cijfers RVO

Vooral voor bezorging in steden verschuift de voorkeur steeds meer richting elektrisch, soms ook gestimuleerd door plaatselijke subsidies van gemeenten zoals in Amsterdam. De verwachting van VWE Automotive is dat deze groei is de komende tijd verder zal aantrekken, ook omdat er veen nieuwe landelijke aanschafsubsidie beschikbaar komt

Winnaars

Nissan en Renault waren de eerste grote merken die veel elektrische bedrijfsauto’s verkochten. In 2019 voerden zij de verkopen aan en hadden zij samen meer dan 60 procent van de markt in handen. In 2020 kwam de Mercedes-Benz eVito op markt, en werd direct de meest verkochte elektrische bedrijfsauto. Van Blitterswijk stond de afgelopen twee op de derde plaats, vooral door de leveringen van de kleine Goupil bestelwagens aan Picnic.

In 2021 neemt een nieuwe aanbieder de eerste plaats in. Het Chinese SAIC behaalt, met twee modellen in de top 10, in de eerste twee maanden van 2021 behaalt SAIC een marktaandeel van meer dan 30 procent.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW