Interessante resultaten MyPup pilot in Utrecht

De gemeente Utrecht experimenteert met nieuwe concepten voor buurtlogistiek en buurthubs en biedt samen met MyPup duurzame pick-up points waar inwoners gratis pakketjes kunnen ophalen en retourneren.

De pilot is in januari 2025 gestart en de eerste resultaten zijn afgelopen dinsdag bekend gemaakt.

De belangrijkste lessen zijn:

  • De consumenten zijn tevreden. Dat is een belangrijke voorwaarde voor succes.
  • De consumenten waarderen het gemak en de duurzaamheid.
  • Er is aantoonbaar interesse van consumenten voor afhaalpunten. De gebruikers gebruiken de pick-up points veel en vaak; 70% van de consumenten zelfs vaker dan voor 75% van hun bestellingen.
  • Essentieel is de juiste locatie op basis van de demografie. De consumenten geven aan niet te ver te willen lopen (zo’n 5 minuten).
  • In de locatie in de Dichterswijk heeft meer dan 30% van de huishoudens die binnen de 5 minuten lopen straal woont inmiddels een actief MyPup account.
  • Het combineren van functies (zoals deelvervoer, het inleveren van oude producten) versterkt het effect en gebruik.
  • Consumenten wil geen financiële bijdrage leveren en vinden dat dit vanuit de webwinkels moet komen.

Een verdere groei kan leiden tot minder bestelautoritten en uiteindelijk minder uitstoot. MyPup zegt dat vanaf de lancering in januari 375,2 kg CO2 is bespaard ten opzichte van conventionele bezorging. Door 2,8 keer met het vliegtuig naar Londen te reizen produceer je eenzelfde hoeveelheid CO2.

Het gaat in Utrecht vooralsnog om twee locaties. Uit een locatieanalyse zijn 98 potentiële hublocaties geïdentificeerd in Utrecht. Hiervan waren er 20 waar nog geen pakketpunt in de buurt is. MyPup wil graag uitbreiden in Utrecht.

Er is geen barrière voor de ontvanger om pakketten op de traditionele manier te ontvangen (bestelauto’s kunnen nog steeds de wijk in). Dit biedt nog potentie in het verder optimaliseren van het concept en gebruik. De lessen bieden voldoende kansen voor verdere ontwikkeling (ook naar de geplande autoluwe wijken in Utrecht en andere steden).

 

Bron: MyPup

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW