MyPup start proef met MyHubs in Utrecht

Tijdens de Dutch Green Building Week presenteerde MyPup samen met de gemeente Utrecht plannen voor groene MyHubs in Utrecht. De gemeente Utrecht wil experimenteren met nieuwe concepten voor buurtlogistiek en buurthubs en biedt samen met MyPup vanaf nu duurzame pick-up points waar inwoners gratis pakketjes kunnen ophalen en retourneren.

Het wordt steeds belangrijker stadslogistiek en de sterke groei in e-commerce mee te nemen in het ruimtelijk ontwerp van een woon-en/of werkgebied. Hierdoor kan efficiënte bevoorrading worden gerealiseerd, overlast worden beperkt en worden aangesloten bij ambities bij veilige, schone en slimme stadslogistiek.

De doelstellingen van de MyHubs in Utrecht zijn het bieden van :

  • Logistieke en sociaaleconomische hotspot.
  • Duurzaam alternatief voor huidige oplossingen.
  • Makkelijk bereikbaar en 24/7 toegang.
  • Ophaalpunt voor pakketten en boodschappen; ook door zakelijke klanten (servicelogistiek).
  • Uitgiftepunt van deelplatforms (voor mobiliteit en consumptiegoederen).
  • Minder verkeersdrukte, en daarmee toename leefbaarheid en aantrekkelijkheid buurt.

 

In een Logistiek Lab gaan MyPup en de gemeente Utrecht onderzoek doen, op een beperkt aantal locaties, of en op welke manier een buurthub een duurzame bijdrage levert aan de gemeentelijke doelstellingen. Hoe kan MyHubs op een innovatieve manier het aantal ritkilometers van pakketbezorgers in de stad te verminderen? De druk op de openbare ruimte is groot en de gemeente wil de openbare ruimte het liefst te gebruiken voor verblijven, spelen en groen.

MyHubs gaat experimenteren met drie typen hubs op vier locaties: buurthubs op centrale punten met een eigen pand, een hub in publieke ruimtes en een hub bij een knooppunt voor openbaar vervoer.

Ter voorbereiding van de proef heeft adviesbureau Advier een locatieonderzoek gedaan. Er is onder andere gekeken naar de drukte en mogelijke gebruikers in de verschillende wijken. Op basis daarvan heeft de gemeente een keuze gemaakt. Het eerste duurzame pakketpunt is aan de Jeremias de Deckerstraat in Dichterswijk. Hier deelt MyPup het pand met het bedrijf BIYU. BIYU biedt verschillende producten aan op huurbasis, zoals speelgoed, schoonmaakmiddelen en gereedschap. De tweede locatie die ook vanaf vandaag start, is op NS-station Utrecht Vaartsche Rijn. Hiervoor is een samenwerking aangegaan met de NS. Er volgen later dit jaar nog meer locaties.

De pilot is op 25 januari 2025 gestart en de eerste resultaten worden in de loop van 2023 verwacht. Elke 3 maanden komt er een rapportage om de voortgang te monitoren met als eerste evaluatie na 9 maanden. In Nederland is de gemeente Utrecht de eerste om dit logistieke model in de publieke omgeving te testen. De proef duurt tot april 2024.

MyPup is ook onderzoeksparter in het buurthubproject van HAN en HvA.

Walther Ploos van Amstel.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW