Stelt Amsterdam zero-emissie plannen taxi uit?

Om een snellere transitie naar een uitstootvrije taxivloot in Amsterdam mogelijk te maken wordt er een nieuwe convenant zero-emissie taxi voorbereid. Egbert de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer Amsterdam, stelt dat er hierbij rekening wordt gehouden met de financieel zware tijd die taxichauffeurs doormaken. Dat meldt Taxipro.

Egbert De Vries ondertekende in april dit jaar nog de landelijke Routekaart Zero Emissie Consumententaxi met als doel om in 2025 alleen nog maar schone en stille taxi’s in de grote steden rond te hebben rijden en in 2030 in heel Nederland. De gemeente Amsterdam heeft sinds 2016 ook een eigen convenant met de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO’s) voor uitstootvrije taxivoertuigen. Met het oog op de landelijke afspraken wil de wethouder een nieuw convenant waarbij  alle partijen uit de opstap- en bestelmarkt ondertekenen.

In Taxipro zegt de wethouder de Vries: “In gesprekken met de branche en met taxichauffeurs is mij verteld dat de financiële ruimte om te investeren in uitstootvrije voertuigen door de coronapandemie ernstig is aangetast.” Bij het opstellen van de nieuwe convenant rekening gehouden zal de wethouder rekening houden met deze situatie. Er komt een nieuwe subsidie regeling die ook is verlengd tot 31 december 2022.

De wethouder benadrukt in TaxiPro dat hij wil dat Amsterdam voorop loopt bij duurzame mobiliteit: “De taxi is een alternatief voor mensen die geen auto hebben maar toch wel een autorit willen maken, bijvoorbeeld omdat ze veel bagage hebben. Ik wil dat die taxi dan wel zo schoon mogelijk is en het liefst uitstootvrij.”

Met uitstel van de invoering krijgt de wethouder ook tijd om het Amsterdamse beleid af te stemmen op de (nog te maken) landelijke regels voor uitstootvrije voertuigen en zones. Hopelijk komt er van uitstel geen afstel.

Bron: TaxiPro

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW