Waar blijft de Chief Energy Officer?

De Frituurhouder in de Telegraaf vandaag: „Van een paar procenten is energie nu 20 tot 25 procent van de totale kosten voor een cafetaria”. Hij is niet de enige ondernemer die ermee te maken krijgt. Een transportondernemer besteedt zo’n 30 procent van de omzet aan energie. In gekoelde distributiecentra loopt de energierekening op tot meer dan 50 procent van de huur (als het meezet). Aluminiumsmelterijen, baksteenproducenten en tuinbouwers zetten hun activiteiten op een laag pitje. Energie raakt het netto-resultaat van bedrijven hard.

Kun je energie slimmer inkopen? Tja.. de markt is ongekend transparant en megavolatiel. Als inkoper heb je weinig onderhandelingsmacht. Er zijn alternatieven als zelf opwekken en opslaan van energie, samenwerken met andere ondernemers en ‘simpelweg’ minder afhankelijk worden van energie. Maar, dat regel je niet van de een op de andere dag. De energietransitie klopt nu pas voorzichtig en vooralsnog zachtjes aan de deur. De risico’s voor de bedrijfszekerheid zijn groot. Wat is jullie plan?

Energie raakt alle aspecten van de bedrijfsvoering; strategisch, tactisch en operationeel. En energie raakt alles processen in de waardeketen. Het netwerk van wereldwijde leveranciers, de inkomende en uitgaande transporten, produceren, installeren, in stand houden en in de samenwerking met klanten. Met de verdienstelijking van producten komt energie straks in de prestatie-prijs. Wie is daarvoor klaar?

Bedrijven hebben een Chief Energy Officer nodig die strategisch adviseert over de aanpak van energie, de noodzakelijke energietransitie, de technologie van de toekomst, de ‘sourcing’ van energie, de financiering van al die plannen, samenwerking met de buren, de impact van energieprijzen op inkoopmarkten, de lobby met collega’s in de sector en niet in de laatste plaats energie als onderdeel van het product of de dienst die het bedrijf aan klanten biedt. Wat is jullie ‘roadmap’? We hebben eigenlijk met elkaar veel te weinig gedaan de afgelopen decennia.

Welke HBO-opleiding start met een Master of Minor Strategic Energy Management? Kan ik morgen met mijn STAP-subsidie al ergens een gratis cursus boeken?

Walther Ploos van Amstel.

No Comments Yet

Leave a Reply

Walther Ploos van Amstel  

Passie in logistiek & supply chain management

FOLLOW